Kaukasisk ras

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
På denna amerikanska planschen från 1920 över "Fördelingen av huvudraserna" i världen är områdena for «den vita rasen» markerat med rött. Noggrannheten är emellertid diskutabel.

Kaukasisk ras, i äldre tid också kallad den vita rasen, är en av de huvudraser som människor inom antropologin traditionellt indelats i. Begreppet används fortfarande delvis, men har i stort sett spelat ut sin roll som särskiljningsbegrepp.[1]

Den kaukasiska rasen omfattar människor som ska ha sitt ursprung i Kaukasus-området, därav namnet, och inkluderar bland annat européer och perser.

Den kaukasiska rasen gavs en definition av den fysiske antropologen Carleton S. Coon1934. De andra av raserna definierade av Coon var den mongoloida rasen, den australida rasen, den kongoida rasen och den kapoida rasen (de två sista utgör tillsammans den negroida rasen).

Hans definitioner blev dock mycket snart föråldrade. I Genetics and the Origin of Species (1937) visade Theodosius Dobzhansky att dessa inledningar är olämpliga för att definiera olika genetiska populationer bland människor. Istället studeras främst enstaka mindre populationer. Om några större övergripande indelningar används brukar de vara den kaukasiska, den asiatiska och den afrikanska rasen.[1]

«De vita raserna i Europa» från New International Encyclopedia, USA 1902

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord raser)