Kaukasiska bergsjudar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kaukasiska bergsjudar, kallas en grupp judar som bor i östra Kaukasus på gränsen mellan Ryssland (Dagestan) och Azerbajdzjan. Det är osäkert när och hur de kom dit, antagligen under akemenidisk tid för att fungera som gränstrupper.

Under andra världskriget kom norra Kaukasus att ockuperas av tyska trupper. Men de flesta bergsjudar förskonades från den s.k. "förintelsen". Detta berodde bland annat på att nazisterna inte visste om de skulle klassificera dem som judar eller inte, dels att folkgruppen precis dessförinnan var föga känd.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under århunderna mot slutet av första årtusendet e.kr existerade det chazariska riket mellan Kaukasus, Svarta havet och Kaspiska havet. De ledande klasserna inom chazarriket hade gått över till judendomen. Det är osäkert om det finns en direkt koppling mellan de nuvarande bergsjudarna och de medeltida chazarerna. Däremot kan de förhålla sig så att chazarerna påverkades av en äldre judisk befolkning i regionen. Det finns antydningar om att bergsjudarna kom till sina nuvarande boplatser några århundraden innan chazarriket uppstod.