Kayfabe

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kayfabe /ˈkeɪfeɪb/ är ett uttryck inom fribrottning ("wrestling") som avser upprätthållandet av skådespelet inom brottning och innebär att detta framställs som verklig för att få publiken att uppfatta det som händer i brottningsringen som verkligt och inte ett skådespel.

Mycket skådespel förekommer inom fribrottning, både i form av händelser under fribrottningsmatcher och i form av historier kring brottarna. Syftet med det är att skapa spänning och dramatik för att engagera publiken. Brottarna skapar sig ofta figurer särskilt för brottningen och tar sig ett brottningsnamn. Figurerna framställs antingen som onda (heels) eller som goda (faces). Majoriteten av matcherna sker mellan en god och en ond figur.

Att upprätthålla denna teatraliska dramatik med iscensatta händelser och påhittade historier och figurer så att den ger ett intryck av att vara verklig är vad som menas med kayfabe.

Kayfabe kan exempelvis röra fejder mellan brottare, som att två brottare påstås ha en konflikt eller ogilla varandra, eller påståenden som att två brottare är släkt, kanske bröder, fast de inte är det i verkligheten.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Själva ordets ursprung är inte känt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]