Kedjebron

Kedjebron
004 - 15.07.16 - Budapest - Kettenbrücke, Parlament.jpg
Kedjebron
Officiellt namnLánchíd
Kettenbrücke
PlatsBudapest, Ungern Ungern
KorsarDonau
Konstruktionsdata
Total längd375 meter
Längsta spann202 meter
ArkitektWilliam Tierney Clark
Datum
Byggstart1840
Färdigställd1849
Öppnade20 november 1849

Kedjebron (ungerska: Lánchíd eller Széchenyi lánchíd), är en välkänd hängbro över Donau mellan Buda och Pest i nuvarande Budapest, Ungerns huvudstad. Det var den första[1] permanenta bron över Donau och bron öppnades redan 1849. Bron förenade västra och östra sidan av dåvarande Buda och Pest, år 1873 förenades de två städerna och blev Budapest. Fram till 1873 fanns inte staden Budapest, det fanns bara Buda, Pest och Óbuda (Gamla Buda). På Budasidan ansluter bron till bergbanan som går upp till Budaslottet.

Historik och utformning[redigera | redigera wikitext]

Det var greve István Széchenyi som importerade tekniskt kunnande från Storbritannien, som var industriellt mer avancerat, och han var en av sin tids stora innovatörer och han stimulerade därmed Ungerns utveckling. Bron designades 1839 av den engelske ingenjören William Tierney Clark. Byggnadsarbetet leddes av en skotte, Adam Clark, som inte var släkt med den andre Clark, och som efter brobygget slog sig ner i Ungern. Adam Clark har fått ett torg uppkallat efter sig vid brofästet på Budasidan.

Kedjebron förbinder István Széchenyi-torget (Széchenyi István tér, tidigare Roosevelt tér), som utgör slutet av innerstaden, med Adam Clark-torget (Clark Ádám tér), tidigare Budai-hegység, Budas bergland, idag Budaslottsberget (Buda Vás hegy). Bron är byggd i neoklassisistisk stil och bron stöds av två triumfbågsstöd, genom vilka kedjorna i den 375 meter långa brokroppen sträcker sig, vilket alltså ger namnet kedjebron. Pylonen har en passningsbredd på 6,50 meter, järnkonstruktionens vikt är 2000 ton.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]