Kedjebron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kedjebron
004 - 15.07.16 - Budapest - Kettenbrücke, Parlament.jpg
Kedjebron
Officiellt namn Lánchíd
Kettenbrücke
Plats Budapest, Ungern Ungern
Korsar Donau
Konstruktionsdata
Total längd 375 meter
Längsta spann 202 meter
Arkitekt William Tierney Clark
Datum
Byggstart 1840
Färdigställd 1849
Öppnade 20 november 1849


Kedjebron (ungerska: Lánchíd eller Széchenyi Lánchíd), på tyska Kettenbrücke (Budapest), på engelska Chain Bridge (Budapest), är en välkänd hängbro över Donau mellan Buda och Pest i nuvarande Budapest, Ungerns huvudstad. Det var den första permanenta bron över Donaufloden och bron öppnades redan 1849. Bron förenade västra och östra sidan av dåvarande Buda och Pest, år 1873 förenades de två städerna och blev Budapest. Fram till 1873 fanns inte staden Budapest, det fanns bara Buda, Pest och Óbuda (Gamla Buda). På Budasidan ansluter bron till bergbanan som går upp till Budaslottet.

Det var greve István Széchenyi som importerade tekniskt kunnande från Storbritannien, som var industriellt mer avancerat, och han var en av sin tids stora innovatörer och han stimulerade därmed Ungerns utveckling. Bron designades 1839 av den engelske ingenjören William Tierney Clark. Byggnadsarbetet leddes av en skotte, Adam Clark, som inte var släkt med den andre Clark, och som efter brobygget slog sig ner i Ungern. Adam Clark har fått ett torg uppkallat efter sig vid brofästet på Budasidan.

Kedjebron förbinder István Széchenyi-torget (Széchenyi István tér, tidigare Roosevelt tér), som utgör slutet av innerstaden, med Adam Clark-torget (Clark Ádám tér), tidigare Budai-hegység, Budas bergland, idag Budaslottsberget (Buda Vás hegy). Bron är byggd i neoklassisistisk stil och bron stöds av två triumfbågsstöd, genom vilka kedjorna i den 375 meter långa brokroppen sträcker sig, vilket alltså ger namnet kedjebron. Pylonen har en passningsbredd på 6,50 meter, järnkonstruktionens vikt är 2000 ton.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Kedjebron (Széchenyi Lánchíd).

Kedjebron (Széchenyi Lánchíd).

Kedjebron i kvällsbelysning. Till vänster syns det Ungerska parlamentet och till höger Ungerska Vetenskapsakademien (Magyar Todományas Akademia, MTA).

Kedjebron i kvällsbelysning. Till vänster syns det Ungerska parlamentet och till höger Ungerska Vetenskapsakademien (Magyar Todományas Akademia, MTA).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]