Kefermarkts altartavla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kefermarkts altartavla.

Kefermarkts altartavla (tyska: Kefermarkter Flügelaltar) är en altartavla i sengotisk stil i församlingskyrkan i kommunen Kefermarkt i Oberösterreich. Den beställdes av riddaren Christoph von Zellking och blev färdig runt år 1497.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Den rikt dekorerade altartavlan i trä föreställer helgonen Petrus, Wolfgang av Regensburg och Kristoffer. Sidopanelerna visar scener från Jungfru Marias liv och altartavlan har även en intrikat överbyggnad och två sidofigurer som föreställer helgonen Göran och Florian. Skulptörens identitet är okänd, men huvudstatyerna är skapade av åtminstone två skickliga skulptörer.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Genom århundradena har altartavlan förändrats och förlorat sin originalfärg och förgyllning. En omfattande restaurering företogs under 1800-talet under ledning av författaren Adalbert Stifter. Altartavlan har beskrivits som "en av de största bedrifterna i senmedeltida skulpturer i det tysktalande området".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Kefermarkt altarpiece, 17 december 2020.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]