Keith Jarrett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Keith Jarrett
Keith Jarrett-commons.jpg
Född 8 maj 1945 (68 år)
Bakgrund USA Allentown, Pennsylvania
Genre(r) jazz, klassisk musik
Instrument piano
År som aktiv 1966

Keith Jarrett, född 8 maj 1945 i Allentown, Pennsylvania, är en amerikansk pianist och kompositör inom jazz och klassisk musik.

Jarrett spelade under sin tidiga karriär med Art Blakey, Charles Lloyd och Miles Davis (medlem i Davis band 1970-1972) men efter 1972 lämnade han den elektrifiering av jazzen som då var en ledande riktning, och arbetade under många år uteslutande som pianist med en banbrytande improvisatorisk stil. Samtidigt inledde han ett samarbete med det då rätt nystartade tyska skivbolaget ECM Records, som har betytt mycket för att ge honom kreativt utrymme. Under 1970-talet spelade han bland annat i en kvartett tillsammans med Jan Garbarek, Palle Danielsson och Jon Christensen. Han har även spelat klassisk musik, till exempel Bachs Goldbergvariationer och Georg Friedrich Händels sviter för klaver.

Keith Jarrett spelade 1975 in albumet The Köln Concert, som blivit en kultskiva och den mest sålda solojazzskivan. Han blev mottagare av Polarpriset 2003 och av Léonie Sonnings musikpris 2004.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]