Hoppa till innehållet

Kejsarens nya kläder

Från Wikipedia
Kejsarens nya kläder
Kejsarens nya kläder på åkattraktionen Sagoslottet på nöjesfältet Liseberg, Göteborg.
FörfattareH.C. Andersen
OriginaltitelKejserens nye Klæder
Originalspråkdanska
LandDanmark
Genresaga
Förlag för förstautgåvanC.A. Reitzel
Utgivningsår7 april 1837

Kejsarens nya kläder (dansk originaltitel Keiserens nye klæder) är en konstsaga av den danske författaren H.C. Andersen, utgiven 1837. Sagan är inspirerad av en berättelse ur samlingen El Conde Lucanor av don Juan Manuel, publicerad år 1337.[1]

I sagan syr två skräddare nya kläder till kejsaren. De säger att de använder ett magiskt tyg som gör att mindre begåvade personer inte kan se det. I själva verket använder de inget tyg alls, men eftersom ingen vill framstå som mindre begåvad låtsas alla om att de ser "kläderna", och kejsaren vandrar omkring naken. Ett litet barn utropar dock: "Han har ju inga kläder på sig!"

Bokens sensmoral används ofta för att symbolisera hur människor anpassar sig till gruppen (på ytan bejakar det som andra bejakar), även när det är uppenbart för dem själva att gruppen har fel. Att liksom det lilla oskuldsfulla barnet i sagan utbrista Kejsaren är naken! innebär, att påpeka något som alla kan se, men som ingen vågat säga.

En animerad Disneyfilm släpptes år 2000, som heter Kejsarens nya stil. Titeln på den filmen refererar till just sagan. Dock har filmen, överhuvudtaget, inte någon koppling till sagan.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]