Naruto

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kekkei genkai)
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om anime- och mangaserien. För rollfiguren, se Naruto Uzumaki.
Naruto
Naruto logo.svg

ナルト
(Naruto)

Genre Action, drama, shōnen, fantasy, komedi
Manga
Mangaka Masashi Kishimoto
Förlag Japan Jump Comics
Kanada USA VIZ Media
Sverige Bonnier Carlsen
Publicering November 1999 – November 2014
Volymer 72
TV-anime
Naruto
Regissör Yuuto Date
Studio Studio Pierrot
Sändes på Japan TV Tokyo, Animax
USACartoon Network Argentina Australien BrasilienCartoon Network,SBT ChileChilevision,Megavision Mexiko Cartoon Network
Sverige ZTV
Sändes först 3 oktober 20028 februari 2007
Antal avsnitt 220
TV-anime
Naruto Shippūden
Regissör Yuuto Date
Studio Studio Perrot
Sändes på Japan TV Tokyo, Animax
Sändes först 15 februari 2007 – pågår
Antal avsnitt 395
Anime- och mangaportalen

Naruto (ナルト) är en manga, skapad av Masashi Kishimoto, som senare även blivit en anime. Mangan publicerades först i Japan av förlaget Shueisha 2059 i det 43:e numret av den japanska versionen av Shonen Jump. Serien avslutades efter Shonen Jumps 10 november-nummer 2014.[1]Naruto är en banankaka.

Svenska Manga Media publicerade en översättning från engelska i den svenska versionen av Shonen Jump.[källa behövs] Den gavs ut i album av Bonnier Carlsen fram till sommaren 2013.[1]

I oktober 2002 började Naruto sändas som anime på kanalen TV Tokyo med ett avsnitt varje torsdag. Animeserien produceras av Studio Pierrot, med regi av Hayato Date och karaktärsdesign av Tetsuya Nishio och Hirofumi Suzuki.

Mangan översätts till engelska och säljs i USA av VIZ Media sedan juli 2003. Den 15 februari 2005 meddelade Shopro Entertainment att de köpt rättigheterna för distribution av animeserien i Nordamerika. Den började visas på Cartoon Network i USA och Kanada den 10 respektive 16 september 2005.

Spridning och popularitet[redigera | redigera wikitext]

Seriens längd och popularitet är jämförbar med Akira Toriyamas Dragon Ball, en annan populär shōnen-manga. Sedan den skapades har Naruto fått ett stort antal fansajter som innehåller detaljerad information, guider och aktiva forum. En av de första och mest populära sajterna etablerades kort sedan den första engelska mangavolymen släpptes i augusti år 2003. Precis som många andra manga- och anime-titlar har Naruto också fått ett eget kortspel.

Mangavolym 7 vann ett Quill Award för bästa seriebok i Nordamerika.[2] På TV Asahis topp-100-animeranking oktober 2006 placerade sig Naruto som nummer 17.[3]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Naruto handlar om Uzumaki Naruto, en ninja som strävar efter titeln Hokage. Tolv år före historiens början attackerade en demonräv (Kyuubi som betyder Nio svansar) byn där huvudpersonerna är bosatta, Konoha. Räven härjade och dödade många människor, ända tills den Fjärde Hokagen förseglade räven inuti ett nyfött barn; Uzumaki Naruto. Den Fjärde Hokagen ville att byborna skulle se Naruto som en hjälte, men på grund av vad demonräven hade gjort såg många av invånarna i Konoha Naruto och räven som en och samma. Den Tredje Hokagen såg till att ingen yttrade ett ord om vad som hade hänt för att förhindra att nästa generation skulle få reda på det, och därför fick Naruto själv inte reda på det förrän vid tolv års ålder. Senare blir han en Genin och är en del av ett tremannalag bestående av Haruno Sakura, Uchiha Sasuke och deras ledare, Hatake Kakashi. Tillsammans möter de många utmaningar, skaffar vänner, stöter på farliga fiender och försöker samtidigt stå ut med varandra.

Naruto: Orkanskildringen, även känd som Naruto: Shippūden, utspelar sig två och ett halvt år efter att Naruto lämnat byn för att träna tillsammans med Jiraiya. När han återvänder får Naruto reda på att alla hans vänner har nått en högre rank; Chuunin. Med bara sex månader kvar att rädda Sasuke, stöter Naruto på ännu farligare fiender. Med tiden får man reda på mer om Akatsukis planer, och samtidigt börjar Naruto känna att han förlorar kraften över demonräven inom sig.

Fenomen i serien[redigera | redigera wikitext]

Jutsu[redigera | redigera wikitext]

I Naruto finns det olika typer av ninjatekniker, så kallade jutsu. För att utföra en jutsu manipulerar ninjorna sin chakra, en kraft i kroppen som är en blandning av den fysiska och mentala energin.

Sharingan[redigera | redigera wikitext]

Sharingan är en ögonteknik som klanen Uchiha använder sig av.

Sharingans förmåga är att kunna se igenom tekniker medan de utförs i realtid och kopiera dem samt se igenom dem. Exempelvis så kan den som använder Sharingan se vad som är äkta och vad som är illusion, i exempelvis en Genjutsu-teknik, eller se det mönster som ens motståndare kommer att röra sig i under en Taijutsu-strid. Sharingan kan som nämnt tidigare också kopiera teknikerna och lära sig dem, samtidigt medan de ser teknikerna utföras av någon annan under strid.
Tekniken är exklusiv enbart för de som härstammar från Uchiha-klanen, och sägs enbart aktiveras när någon från Uchiha-klanen befinner sig i en livshotande situation. Först efter att detta inträffat så kan Sharingan hos den respektive personen framkallas av fri vilja.

En situation där Sharingan aktiveras för första gången, är för Uchiha Obito i miniserien Kakashi Gaiden, där han aktiverar den för att kunna rädda sina vänners liv.

Sharingan är som sagt något som ärvs via DNA:t från en medlem av Uchihafamiljen/klanen, och är ingenting som tränas fram. Dock går det att träna sin Sharingan efter att man har uppnått den. Varje Sharingan börjar med en "tomoe". Maximalt antalet "tomoer" är tre. För att höja sitt antal tomoer måste man befinna sig i ännu en/flera livshotande situationer.

Värt att notera också är att även om Sharingan kan tränas för att se igenom och kopiera någons tekniker, så krävs det också träning av personens egna fysik. Ett exempel är när Uchiha Sasuke möter Rock Lee för första gången. Sasuke kunde kopiera Rock Lees tekniker, men eftersom han inte var lika fysiskt tränad som Rock Lee så kunde han ändå inte följa teknikerna i realtid, och inte heller försvara sig emot dem.

Flera olika fanhistorier finns om Sharingans uppkomst i Naruto-världen, varav den mest kända är att Tengu-Demonen (japansk mytologisk figur) träffar en kvinna från Hyuuga-klanen, och en korsning av hans demoniska ursprung och Hyuuga-klanens Byakugan har skapat Sharingan. Dock ska detta inte klassas som fakta inom fiktionvärlden om Naruto, då detta har skrivits av fans och inte av författaren själv.

Värt att nämna också är att i de senaste mangakapitlen framförs det att Uchiha Madara och hans klan har haft Sharingan långt innan Konoha bildades och att de inte visar sig ha några kontakter eller kännedom om Hyuuga-klanen. Därför är det tveksamt om den överstående fanhistorien stämmer.

Fanhistorien har nu äntligen blivit motbevisad, för i mangan har man nu fått reda på att Sharingan kommer från den så kallade Rikudo sage ('Mästaren av de sex Vägarna'). Han är även ursprunget av Nagatos Rinnegan-myt och han är även skaparen av de nio Bijū ("Svansade demonerna")

Han var tvungen att skapa demonerna efter att han räddat världen från en gigantiskt stor och stark demon kallad Jūbi (även kallad "den tio svansade demonen"). Han besegrade demonen genom att bli dess kärl. Nackdelen med att bli dess kärl var att den kunde bryta sig fri när han dog, så innan "Rikudo sagen" dog splittrade han demonen i nio delar och gjorde dess kropp till ett stort klot som senare blev månen.

Sharingans stadier[redigera | redigera wikitext]

Sharingan med 3 tomoer

Sharingan har 4 stadier:

 • 1 Tomoes – första stadiet på Sharingan. Om användaren har Sharingan med 1 Tomoe kan personen förutse rörelserna som fienden gör samt läsa av genjutsu och ninjutsu.
 • 2 Tomoes – med samma förmåga som Sharingan med 1 tomoe, fast något bättre. Nu kan användaren även kopiera rörelserna fienden gör.
 • 3 Tomoes – den sista formen av den vanliga Sharingan. Den har fortfarande samma förmågor, men dock ännu bättre (kan läsa fiendens rörelse innan de ens själv vet dem). Efter man har nått den formen kan man använda sig av starka Genjutsus (illusioner).

Mangekyo-sharingan – en av de sista stadierna för Sharingan. Den förstärker användningen av genjutsus och ninjutsus. Det är inte alla Uchiha-medlemmar som kan väcka denna typ av Sharingan. Mangekyo Sharingan har olika förmågor beroende på vems Sharingan det är. Ett exempel är "Amaterasu" en svart eld som är väldigt kraftfull. För att uppnå Mangekyo Sharingan måste man enligt Itachi Uchiha döda sin bästa vän.[4]

Vid mycket användning av Mangekyo-sharingan förstör man sina ögon, vilket kan till slut leda till blindhet. Men detta kan man dock förhindra genom att ta någon annans ögon, men personen ifråga måste också ha Mangekyo Sharingan.

När detta utförs så uppnår man Eternal Mangekyo-sharingan (Evig Mangekyo-sharingan) som är det sista stadiet av Sharingan. Detta gör att man inte blir blind med tiden. Tobi, Uchiha Obito, tillnämner "Moon-eye-sharingan" som inte är ännu ett steg för Sharingan, det är bara en teknik han har framforskat som går ut på att med kraften av tio svansade Bijuu'n, ska få sin Sharinga att speglas från månen och försätta alla i en sorts masshypnos, som i sin tur, enligt Madara kommer att ta bort alla krig och alla dispyter av alla slag från världen. Det vill säga uppnå "världsfred".

Kakashis Mangekyo-sharinga

 • Den kan skapa en interdimensionell rumtidsloop.

Tailed Beasts[redigera | redigera wikitext]

Bijuu är demoner som finns i Naruto-världen. De är också kända som demoner i den japanska mytologin. De är nio stycken allt som allt. Dessa demoner har olika antal svansar, det finns en demon med en svans (Ichibi) upp till nio svansar (Kyuubi). I kaptiel 568 avslöjar Son Goku (Yonbi) att alla Bijuu har riktiga namn som sen länge glömts bort av människor.

 • Ichibi: Ichibi (riktiga namn Shukaku) ser ut som en tvättbjörn och har en svans. Det är den demon som Gaara blev kärl för vid spädbarnsålder. Shukaku kontrollerar sand och ger även Gaara den kraften. Enligt mytologin var Shukaku en präst som blev ond. Ichibi hamnade i Akatsukis klor.
 • Nibi: Nibi (riktiga namn Matatabi) ser ut som en katt och har två svansar. Den dåvarande kärlet för Nibi var en kvinna från Hidden Cloud som hette Nii Yugito. Hon tillfångatogs dock, och hennes demon, Nibi, hamnade i Akatsukis klor.
 • Sanbi: Sanbi (riktiga namn Isopu) är en sköldpadda med tre svansar. Även Sanbi får Akatsuki tag i efter att Deidara besegrade den.
 • Yonbi: Yonbi (riktiga namn Son Gokū) har fyra svansar och tar formen av en gorilla. Yonbis kärl var en gammal man vid namn Roushi.
 • Gobi: Gobi (riktiga namn Kokuou) tar Formen av en häst och har fem svansar. Gobis kärl heter Han.
 • Rokubi: Rokubi (riktiga namn Saiken) ser ut som en snigel och har sex svansar. Rokubis kärl heter Utakata. Utakatas använde sig av bubbel jutsus där han t.ex. skapade bubblor som sprändes eller en stor bubbla runt sig själv som skydd lr att glidflyga med. Utakata blir till slut tillfångatagen av Nagatos sex Pains.
 • Shichibi: Shichibi (riktiga namn Choumei, kallas sig Lucky Seven Choumei) tar formen av en skalbagge och har sju svansar. Shichibis kärl heter Fuu.
 • Hachibi: Hachibi (riktiga namn Gyuuki) är en Ushi-oni med åtta svansar. Ushi-oni är en oxe med bläckfisksarmar. Hachibis kärl är en man som heter Kirābī (killer bee), som är bror till Kumogakures ledare Raikage. Kirābī använder sig av sju svärd när han slåss, därför tycker många att han påminner om Roronoa Zoro i One Piece, som slåss med tre svärd, och båda har ett av svärden i munnen.
 • Kyuubi: Kyuubi (riktiga namn Kurama) är en niosvansad räv och den starkaste av de nio demonerna. Kyuubi är vida känt för att försökt att ödelägga Konoha. Det var Uchiha madara som tillkallade den genom att kidnappa Naruto precis när han föddes. Minato räddar senare Naruto men blir tvungen att använda Flying Thunder God Technique och teleporterar sig själv och Naruto till sitt hus. Under tiden fri gör Madara Kyuubin från Kushina. Efter att Kyuubin blev frisläppt lät Minato Sandaime Hokage ta hand om Kyuubin så han själv kunde besegra Madara. När han har besegrat madara så att han har flytt börjar de seala Kyuubin i Naruto men då blir både Minato och Kushina dödligt skadade så de offrar båda sina liv för att seala Kyuubin i Naruto. Detta gör egentligen Naruto till en hjälte, men det är få som ser honom som det. Man har också fått reda på att Minato gjorde detta för att han själv inte kunne besegra Madara helt & hållet så han gav Kyuubis kraft till sin son så Naruto skulle kunna besegra Madara i framtiden men då för man veta att madara är Uchiha obito . Kyuubi har nio svansar, och är röd/orange färgad.
 • Jūbi: Den tio svansade demonen och ursprunget av de andra nio demonerna. Madara Uchiha har som mål att samla alla nio demonerna så han kan åter skapa "Jūbi" och bli dess nya kärl. Med dess kraft och gamla kropp (den nu varande månen) har han tänkt skapa en Illusion som skall kontrollera alla andra på Jorden. Denna plan vet man fortfarande inte om den är Madaras verkliga plan eller en vilse ledande plan åt de fem ninjanationerna. (Jubis kärl innan den blev uppdelat var Rikudou sennin)

Blodsarv[redigera | redigera wikitext]

Blodsarv är mystiska tekniker som bara finns inom vissa släkter. Dessa tekniker kan inte kopieras av Sharingan.

Byakugan[redigera | redigera wikitext]

Byakugan är ytterligare en Bloodline Limit (Kekkei Genkai) som är ärftlig inom Hyuga-klanen. Byakugan påverkar liksom Sharingan synen, och de som har Byakugan kan se i nästan 360 grader med bara en blind punkt, 180 grader bakifrån och ungefär 45 grader lodrätt. Dessutom kan personer med Byakugan använda sina bara ögon för att zooma, så att de ser väldigt avlägsna objekt mycket väl. I en strid mellan ninjor så kan Byakugan användas för att se chakra-systemet (påminner väldigt mycket om blodsystemet, fast istället för blod så cirkulerar "chakra", en energi som utvinns ur såväl kroppens celler som själen. Chakran är en av nycklarna till att kunna utföra jutsus (ninja-teknikerna)) i en människas kropp, och med hjälp av detta kunna stoppa personen i fråga från att använda sig av sin chakra. Det kan även användas för att se varma saker i mörker liksom infraröda glasögon). Några man har fått sett i serien som använder sig av Byakugan är Hyuga Hinata och Hyuga Neji.

Iskristallens demonspegel[redigera | redigera wikitext]

Detta är Hakus teknik som innebär att fienden buras in i ett stort glasrum med speglar av is. I varje spegel visas Haku, så att fienden inte ska veta vem som är den riktiga Haku, och samtidigt kastas det runt kastnålar i buren. För att göra isjutsus behöver man använda både vatten och vindchakra, Det är inte en blodarv utan bara en högst svår sak att lyckas med. men demonspeglarna är där emot en blodsarv jutsu.

Kekkei genkai[redigera | redigera wikitext]

Kekkei genkai (血継限界 bokstavligen "blod arv gräns" eller "[en möjlighet] begränsad till blodsarv", även kallad "begränsad till blodsarv", "avancerat blodsarv", eller "blodsarvs-förmåga") är en egenskap som ärvs genetiskt inom en speciell klan och kan inte imiteras eller läras genom en normal metod, det diskuteras dock om det är möjligt att kopiera förmågan genom genmanipulation eller organtransplantation. Kekkei genkai är oftast en positiv egenskap för personen som innehar förmågan, och den används oftast av ninjor för att öka deras chanser i en strid eller andra utmanande situationer.

Platser[redigera | redigera wikitext]

Eldlandet[redigera | redigera wikitext]

Eldlandet (火の国 Hi no Kuni) är en geografisk enhet i anime- och mangaserien Naruto. Det är ett av de största och mäktigaste länderna i serien. Dess hemliga by, Konohagakure, är huvudpersonernas hem och den största hemliga byn i serien. Eldlandet är inriktat på elementet eld (landet har vanligtvis ett väldigt varmt klimat och väder).

Tolv år innan historien om serien börjar blev Eldlandet attackerat av en exceptionellt kraftig demon - den nio-svansade demonräven. Demonen förstörde allt i sin väg och dödade ett oräkneligt antal människor. Den stoppades av den dåvarande Hokagen av Konohagakure, som var en mycket mäktig ninja endast känd som den Fjärde Hokagen. Han offrade sig själv för att besegla demonen inuti ett nyfött barn, Naruto Uzumaki, huvudpersonen i serien.

I de tysta år som följde återhämtade sig Eldlandet och vande sig vid freden. Detta sågs av andra länder som en svaghet och är en av orsakerna till att Otogakure och Sunagakure, i en konspiration, attackerade Eldlandet.

Dödsskogen[redigera | redigera wikitext]

Dödsskogen (japanska: 死の森, Shi no Mori) var platsen för den andra delen i Konohas Chunin-examen. Dess primära funktion var som testområde för överlevnad och kampkunskaper för Genins, som skulle avancera till nästa rank, Chunin. Det är en väldigt farlig plats, fylld med dödliga och giftiga växter och monster - därav dess namn.

Inuti skogen finns en flod och ett torn i mitten. Skogens radie är ungefär tio kilometer. Det finns fyra ingångar till tornet och ett metallstängsel omsluter hela skogen med totalt 44 ingångar jämnt fördelade runt om.

Tornet är målet i den andra delen av Konohas Chunin-examen. Inuti tornet finns en stor arena där den tredje delen av Konohas Chunin-examen äger rum.

Konohagakure[redigera | redigera wikitext]

Konohagakure (木ノ葉隠れの里 Konohagakure no Sato, bokstavligen "Hemlig By Bland Trädlöv"; även känd som "Hemlig by bland löven", "Hemliga Lövbyn" eller "Lövgömman"), eller Konoha, i korthet, är en av de fem stora ninjabyarna. Vilket även betyder att det är en av de fem byarna med en Kage som ledare, även känd som Hokage. På ett berg, inte olikt Mount Rushmore, som överblickar byn, är varje Hokages ansikte inhugget i berget. Den femte hokagen, Tsunade, har fått sitt ansikte uthugget i Shippuden.

Trots att Konoha har varit fredligt de senaste tolv åren är det en av de mäktigaste byarna som någonsin existerat, med ett mycket högre antal ninjainvånare än andra byar. Därmed har byn en stor militär kraft och ett stort inflytande. Konoha hade 87 Genins (72 i animeserien) som ställde upp i Chunin-examen av totalt 153 deltagande, vilket betyder att alla de andra byarna hade ett mycket mindre antal deltagande.

På Konohas ingångsport till byn finns tecknen (hiragana) あん (an, kanji: 庵) uppsatt. Detta betyder viloplats.

Masashi Kishimoto sa en gång: "Ja, där är det [modell över Konoha], det är min hemstad. Här växte jag upp som barn nära en militärbas, det fanns många träningsområden, och intill det låg staden. Eftersom jag växte upp på en plats som denna var jag intresserad av saker som specialförband, militärkartor, tremannalag, etc."

Klaner[redigera | redigera wikitext]

I Konoha finns det ett flertal mäktiga klaner, många med kekkei genkai-förmågor.

Hokage[redigera | redigera wikitext]

Konoha har haft fem hokager (火影 Eldskugga) sedan den första hokagen grundade byn 60 år före Narutohistoriens start. Den femte hokagen är fortfarande den som sitter vid makten i Konoha. Hokager är oftast de starkaste ninjorna i byn, fast det finns vissa omständigheter när man väljer en hokage, vilket gör att den starkaste ninjan inte alltid sitter vid makten. Hokager är också ledarna över byn.

Hokager genom tiderna[redigera | redigera wikitext]
 • Hashirama Senju
 • Tobirama Senju
 • Hiruzen Sarutobi
 • Minato Namikaze
 • Tsunade Senju
 • Danzo Shimura (misslyckad hokage), kämpade mot Hiruzen om titeln som den tredje Hokagen men slutade som rådgivare.
 • Hatake Kakashi
 • Uzumaki Naruto

Media[redigera | redigera wikitext]

Naruto finns bland annat som manga, anime, spelfilm, lättromaner och samlarkortspel. Alla animeavsnitt har även släppts på DVD.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Ordbilder Media (2014-10-09): "Ett av den japanska mangaindustrins flaggskepp har nått sitt slut". Mynewsdesk.com. Läst 9 oktober 2014.
 2. ^ ”- TODAY Entertainment - TODAY.com”. http://www.msnbc.msn.com/id/13737567. 
 3. ^ ”Japan's Favorite TV Anime - News - Anime News Network”. http://www.animenewsnetwork.com/news/2006-10-13/japan's-favorite-tv-anime. 
 4. ^ ”Saiyanisland - Sharingan”. http://saiyanisland.com/naruto/?n=sharingan. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]