Kent Wahlbeck

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Puzzled Choir av Kent Wahlbeck i Engelsbergs skulpturpark.

Kent Wahlbeck, född 1950 i Söderhamn, är en svensk konstnär.

Kent Wahlbeck kom 1969 till Uppsala för att studera konstvetenskap och började samtidigt med egna studier i måleri. Efter ytterligare några års universitetsstudier i musikvetenskap, estetik och sociologi och en fritidspedagogexamen 1982 arbetade han en period med barn.

Wahlbeck är autodidakt. Barnteckningar och barns fria skapande blev tidigt en inspirationskälla. Att arbeta med klara färger och att teckna ur minnet har utvecklats till en egen spontan stil. Han använder därför sällan förlagor eller modeller i sin konst.

Sommaren 1997 köpte han ett torp i Rasbo 20 km utanför Uppsala, utmed väg 288, med tanken att göra ett öppet konstnärshem. Under påsken varje år kommer besökare för att uppleva miljön och den skapande atmosfären.

Bland hans offentliga verk märks Fem sinnen i Habo och Puzzled Choir i Engelsbergs skulpturpark, större skulpturer med motiv av masker i cortenstål. Tillsammans med Krassimir Kolev gjorde han en svit i Ishotellet i Jukkasjärvi 2009. Masker och folksamlingar i starka färger är ett kännetecken.