Hoppa till innehållet

Kenworth

Från Wikipedia
Kenworth Truck Company
KW K104 badge.jpg
Kenworths logotyp på en av deras lastbilsmodeller.
TypDivision
HuvudkontorUSA Kirkland, Washington
BranschKommersiella fordon
ProdukterLastbilar
Historik
Grundat1912 (1923)
Struktur
ModerbolagPaccar
Övrigt
Webbplatskenworth.com

Kenworth Truck Company är en tillverkare av medelstora och tunga lastbilar baserad i Kirkland, Washington. Det är ett dotterbolag till Paccar, och tidigare också tillverkare av transitbussar och skolskjutsar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1912 började bröderna George T. och Louis Gerlinger Jr driva en verksamhet som bil- och lastbilsåterförsäljare med namnet Gerlinger Car Works i Portland, Oregon. 1914 byggde de en egen lastbilsmodell med en kraftfull rak sexcylindrig motor.

1916 flyttade Gerlinger Motor Car Company till Tacoma, Washington. Affärsmannen Edgar K. Worthington i Seattle som var vd i sin mors fastighetsbolag, där Gerlinger blev hyresgäster, blev intresserad av företaget.

Gerlingerföretaget, som då hade kontor i Seattle och Portland, såg ut klara sig ganska bra men hade problem och 1917 bjöd Louis Gerlinger ut tillverkningsprocessen till försäljning. Worthington nappade på erbjudandet och tillsammans med sin partner, kapten Frederick Kent, bildade han Gersix Manufacturing Company, för att fortsätta att göra en sexcylindrig lastbil.

1919 pensionerades Kent från företaget och hans son, Harry, blev Worthington nya partner. 1922 sålde Gersix 53 lastbilar från fabriken på Fairview Avenue, Valley Street och 1924 såldes 80 lastbilar.

Kenworth grundades 1923, och fick namnet efter de tre första bokstäverna i "Kent" och de första fem av "Worthington".

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 29 augusti 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]