Kenyas administrativa indelning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kenyas nuvarande provinser.

Kenyas administrativa indelning består av sju provinser (mkoa) och ett huvudstadsområde (Nairobi), som i sin tur delas in i 46 distrikt (wilaya), 262 divisioner (tarifa) och 2 427 orter (kata).

Provinserna är Centralprovinsen, Kustprovinsen, Östprovinsen, Nordöstra provinsen, Nyanzaprovinsen, Rift Valley och Västprovinsen. Nairobi tillhör ingen provins utan är en egen administrativ enhet (national capital area) i egenskap av landets huvudstad.[1]

Parallellt med provinsindelningen finns ett system av kretsar (engelska: constituencies), som i sin tur är indelade i wards, som används både som valkretsar och i andra sammanhang.

Kenyas två senaste presidenter har genomfört bildandet av över 200 nya distrikt. Landets högsta domstol har dock funnit att bildandet av dessa inte följt lagstiftningen, och har fastställt att Kenya för närvarande har 46 lagstadgade distrikt.

Den lokala administrationen å sin sida utgår ofta från städer med omgivning, och följer alltså inte alltid vare sig provinsindelningen eller kretsindelningen.

Under kolonialtiden utgjorde i princip hela Kenya norr om ekvatorn en provins, Northern, där den östra delen kallades Northern Frontier District, därutöver fanns Nyanza, Rift Valley, Central, Nairobi, Southern och Coast.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statoids; Provinces of Kenya Läst 26 oktober 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]