Kerstin Lokrantz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kerstin Lokrantz
Född1 april 1928
Stockholm, Sverige Sverige
Död30 maj 2000 (72 år)
Vaxholm, Sverige Sverige
NationalitetSvenska
Yrke/uppdragKlädformgivare Författare Fotomodell Skådespelare Programledare Statistskådespelare
Känd förFörklädesboken

Kerstin Lokrantz, under en period Lokrantz Jonason, född 1 april 1928 i Stockholm, död 30 maj 2000 i Vaxholm, var en svensk klädformgivare. Hon var även modell, programledare och författare.

Lokrantz hade stor betydelse för ungdomsmodet som växte fram på 50-talet.

Hon publicerade ett stort antal böcker i klädsömnad, varav många översatts till flera utländska språk. Ett genomgående tema är kläder som knyter an till traditionella mönster men ändå är praktiska och tidlöst moderna.

Lokrantz tyckte själv om att använda bekväma och praktiska förkläden och publicerade den populära Förklädesboken - gamla och nya förkläden att sy själv. Boken innehåller båda traditionella och nydesignade modeller och har inspirerat många att använda förkläde. Lokrantz själv betraktade förklädet som det idealiska plagget eftersom det är dekorativt, praktiskt och hygieniskt.

Hon medverkade bl.a. som modell i reklam för cykeln Colorita som tillverkades av Husqvarna 1958.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Kerstin Lokrantz var gift första gången 1954–1963 med reklamformgivaren Rudy Müller Hofmann. År 1964 gifte hon sig med journalisten och författaren Anders Jonason. I första äktenskapet fick hon barnen Maria Müller Hofmann (född 1954) och Anna Lokrantz (född 1957) och i andra äktenskapet Elsa Lokrantz (född 1964).

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]