Kevin McKidd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kevin Mckidd
KevinMcKidd10TIFF.jpg
FöddKevin Mckidd
9 augusti 1973 (49 år)
Storbritannien Elgin, Moray, Skottland, Storbritannien
Utbildad vidEdinburghs universitet, Queen Margaret University[1] och Elgin Academy
Aktiva år1996
MakaJane Parker
(1999- )
Betydande roller
Tommy i Trainspotting
Pvt Cooper i Dog Soldiers
Lucius Vorenus i Rome
Dr. Owen Hunt i Grey's Anatomy
IMDb SFDb

Kevin McKidd, född 9 augusti 1973 i Elgin, Skottland, är en brittisk skådespelare. Hans mest kända roller är den som Tommy i Trainspotting, som Lucius Vorenus i TV-serien Rome och som Dr. Owen Hunt i Grey's Anatomy.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

McKidd har varit med i ett flertal succéfilmer, med roller som exempelvis Tommy i Trainspotting och Poseidon i filmen Percy Jackson och kampen om åskviggen. McKidd har en av huvudrollerna i den påkostade TV-serien Rome, där han spelar soldaten Lucius Vorenus. Han är också med i filmen Dog Soldiers från 2002. Han medverkar i filmen The Last Legion, där han spelar en blodtörstig galler och även medverkat i filmen Brudens bäste man. I denna film medverkar också Patrick Dempsey som spelar kollega till McKidds rollfigur i sjukhusserien Grey's Anatomy. Kevin McKidd spelade huvudrollen som journalisten Dan Vasser i serien Journeyman som efter en säsong med tretton avsnitt lades ned på grund av låga tittarsiffror.

På sistone har Kevin McKidd fått mycket uppmärksamhet av hans roll i tv-serien Grey's Anatomy där han spelar den krigserfarne Dr. Major Owen Hunt. Dr. Hunt tillsätts så småningom tjänsten som akutläkare på Seattle Grace Hospital där hans kunskaper som krigsläkare kommer till användning. Han blir förälskad i Cristina Yang. Det är bevisat att det är McKidd som spelar rösten för karaktären Capt. Soap MacTavish i succé-spelen Call of Duty: Modern Warfare 2 och Call of Duty: Modern Warfare 3.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

McKidd är gift med Jane Parker och har två barn. Familjen är bosatt i Los Angeles under inspelningen av Grey's Anatomy.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läs online, www.qmu.ac.uk.[källa från Wikidata]