Khadijja av Maldiverna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Khadija av Maldiverna, död 1379 eller 1380, var den mest legendariska kvinnliga härskaren över Maldiverna.

Hon är också känd under namnet Siri Raadha Abaaarana, och hennes fullständiga namn är Khadeeja Rehendhi Kabaidhi Kilege, sultaninna av Maldiverna.

Khadija tros ha kommit på tronen efter att ha förgiftat sin bror 1337. Hon var gift två gånger, men delade inte sin tron med någon av sina män. 1363 störtades hon av sin förste make, men mördade honom och återtog sin tron; 1373 upprepades detta, och hon regerade sedan enväldigt till sin död.

Khadija beskrivs av den arabiska muslimske resenären Ibn Battuta, som besökte öriket år 1343 och vars skildring är en av de viktigaste källorna till Maldivernas historia, som bara finns nedskriven efter införandet av islam 1153 och mest handlar om kungafamiljens familjehistoria. Han noterar med stor häpnad den vördnad med vilken hon behandlas; att hon visar sig öppet utan slöja och till och med visar brösten, och att hennes rådgivare lyssnar till henne och inte till hennes man under rådsmötena - det ska tilläggas att Maldiverna faktiskt var ett muslimskt land, vilket kan förklara hans häpnad över kvinnornas fria ställning.

Malviderna kallades av gammal tradition "Kvinnornas öar" och kvinnornas starka ställning förändrades inte av islams införande; redan år 916 hävdade en arabisk resenär att Maldivernas invånare "sedan länge bara låter sig styras av en kvinna". Det är svårt att veta om detta är sant, eftersom Maldivernas historia enbart behandlar tiden efter islam, men riket har haft ett ovanligt stort antal kvinnliga regenter även under muslimsk tid, vilket var ovanligt. Ibn Battuta själv drog sig inte för att lyda under en kvinna, eftersom han under en tid var anställd i sultaninnan Khadijas administration; han säger att han gjorde sitt bästa för att få kvinnorna att börja bära slöja, eller åtminstone att täcka över sina bröst, men att det var omöjligt "eftersom drottningen inte gör det."

Khadija var den näst sista av den så kallade Måndynastin, som härstammade från den förislamiska tiden före 1153. Hon efterträddes av sin syster sultaninnan Myriam, som störtades två år senare av präst-guvernören av ön Maakuratu - han dog dock själv två år senare, och efterträddes av sin dotter, drottning Daainu Fatima, 1383.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]