Kinas nationalmuseum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kinas nationalmuseum.

Kinas nationalmuseum är beläget på den östra sidan av Himmelska fridens torg i Peking, mitt emot Folkets stora hall. Byggnaden var en av de tio stora byggnader som uppfördes i Peking 1959 för att fira tioårsjubileet av Folkrepubliken Kinas bildande.

Museet bestod ursprungligen av två separata museum, Museet för Kinas historia, som låg i den södra delen av byggnaden, och Museet för den kinesiska revolutionen, som låg i den norra delen, vilka öppnades för allmänheten 1961. Det nuvarande museet invigdes den 28 februari 2003. Efter att ha varit stängt för ombyggnad och renovering i fyra år återöppnades museet i mars 2011 och var då dubbelt så stort som det gamla museet. Med nära 7,6 miljoner besökare är Kinas nationalmuseum världens mest besökta museum.[1]

Museet har utställningar om hela Kinas historia, från de äldsta tiderna till modern historia och innehåller alla de viktigaste föremålen från landets historia.

Pekings tunnelbana
Linje 1 Tian'anmen East (天安门东)
Linje 2 Qianmen (前门)

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”National Museum of China tops list of most-visited museums” (på engelska). The Institute of Archaeology, Chinese Academy of Social Sciences (IA CASS). http://www.kaogu.cn/en/News/Academic_activities/2017/0613/58530.html. Läst 16 juni 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]