Kinesisk drake

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kinesisk drake

Den kinesiska draken eller, efter det standardkinesiska uttalet, lóng, (traditionell kinesiska: ?, förenklad kinesiska: ?, pinyin: lóng), på många sätt en helt annan varelse än en västerländsk drake, är ett djur i kinesisk mytologi, religion och kultur som också återfinns i angränsande länder och därför ibland kallas orientalisk drake.

Den kinesiska draken är inte som de västerländska (med vilka de troligen inte alls är besläktade), som oftast ses som eldsprutande vidunder utan är vanligen förknippad med vatten och står för makt, vishet, fred och harmoni.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Dagens kinesiska drake har inte förändrats mycket de senaste tvåtusen åren vilket rimligen betyder att den har en mycket längre historia. Det finns dock inte någon allmänt vedertagen teori om var ursprunget till drakarna är men många menar att de bör ha kommit ifrån de totemdjur som olika stammar hade i det förhistoriska Kina och att de antagligen från början går tillbaka på verkliga djur. Det behöver då inte ha varit ett speciellt djur utan kan vara en kombination av flera, exempelvis fiskar, ormar och/eller krokodiler. Senare har tankarna kring den kinesiska draken säkerligen också påverkats av omkringliggande kulturers uppfattningar, exempelvis indiska tankar om visa ormar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Kinesisk drake vid sommarpalatset.

En drake sägs ha en kropp som en orm, fjäll och stjärt som en fisk, horn som en hjort, ansikte som en kamel, öron som en tjur, tassar som en tiger och ögon som en demon. De brukar ibland också beskrivas som försedd med små läderklädda vingar som växer på frambenen.

Den kinesiska draken bor vanligtvis i vattendrag eller hav, men den kan också, även helt vinglös, flyga.

Eftersom talet nio var och är ett lyckonummer i Kina, och udda nummer är förknippat med manlighet (se: yin och yang), sas det bland att hanarna hade 81 (9x9) fjäll medan honorna hade 36 (9x4).

Vatten[redigera | redigera wikitext]

Den kinesiska draken förknippas starkt med vatten. De tros härska över hav, sjöar och floder och de kan visa sig själva som vattentromber och tornados.

De fyra drakkungarna representerar de fyra haven, "Östra sjön" (Östkinesiska havet), "Södra sjön" (Sydkinesiska sjön), "Västra sjön" (så kallas ofta Indiska oceanen) och "Norra sjön" (så kallas ofta Norra ishavet). Eftersom de fyra drakkungarna styrde över de vattenrelaterade fenomen som finns så dyrkades de i många kinesiska byar. De hade tempel helgat åt just deras drakkung. Det var främst de som bodde intill sjöar och hav som hade denna sed. Drakarna tillbads när det var översvämning eller torka.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Det finns nio klassiska typer av drakar som beskrivs i kinesisk litteratur och konst:

Det finns också nio drakbarn: Bixi, Chiwen, Pulao, Bian,Taotie, Baxia, Yazi, Suanni och Jiaotu. De finns ofta avbildade på byggnader och monument.

Hovet[redigera | redigera wikitext]

Den kinesiska draken var för den kinesiska kejsaren och hans familj, och en symbol för den kejserliga makten. Det var en gul eller guldfärgad drake med fem klor på varje fot som användes. Eftersom talet nio var ett lyckotal så hade kejsaren nio drakar på sin dräkt. Det var belagt med dödsstraff för en vanlig person att ha kläder med drakar.

Kejsaren belönade med att ge tillstånd att få bära drakkläder. Men de drakarna skilde sig ifrån de kejserliga, de fick inte vara gula och de hade, som det stora flertalet drakar, bara fyra klor.

Dagens drakar[redigera | redigera wikitext]

Även om dagens urbana kineser inte dyrkar draken längre förekommer den ofta vid det kinesiska nyåret och vid drakbåtstävlingar. På landsbygden lever viss dyrkan kvar av drakar som regngivare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Chinese dragon, tidigare version.