King's College Chapel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
King's College Chapel
Kyrka
King's College Chapel
King's College Chapel
Land Storbritannien Storbritannien
Ort Cambridge
Trossamfund Engelska kyrkan
Stift Ely
Inuti
Inuti

King's College Chapel är kapellet vid King's College vid universitetet i Cambridge och ett av de finaste exemplen på engelsk sengotik.

Uppförandet av kapellet[redigera | redigera wikitext]

Kung Henrik VI planerade att bygga en motsvarighet till Eton College, men kapellet var det enda som blev byggt. Kungen bestämde kapellets mått, men det är oklart vem arkitekten var. Den första stenen lades 25 juli 1446, och colleget hade påbörjats 1441. I slutet av Rikard IIIs regeringstid (1485) hade fem burspråk färdigställts och ett timmertak lagts, trots Rosornas krig. Henrik VII bessökte kapellet 1506, och betalade för att återuppta arbetet och lämnade även pengar så det skulle kunna fortsätta efter hans död. 1515, under Henrik VIII:s regeringstid stod byggnaden klar, så när som på de stora fönstren.

En stor del av den sten som användes vid uppförandet kom från Ramsey Abbey nära Ramsey i Cambridgeshire. Kapellet har världens största solfjädersvalv, glasmålade fönster och tavlan Konungarnas tillbedjan av Rubens, målad 1634 åt de vita nunnornas konvent i Louvain i Belgien.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]