King Kong (1933)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
King Kong
(King Kong)
King Kong
Genre Äventyr, Drama
Regissör Merian Cooper
Ernest Schoedsack
Producent Merian Cooper
Ernest Schoedsack
David O. Selznick (exek. prod.)
Manus Story:
Merian C. Cooper
Edgar Wallace
Manus:
James Ashmore Creelman
Ruth Rose
Skådespelare Fay Wray
Robert Armstrong
Bruce Cabot
Originalmusik Max Steiner
Produktionsbolag RKO Radio Pictures
Premiär 1933
Speltid 105 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Budget $500 000 (ca.)
Uppföljare Kongs son
IMDb

King Kong är en amerikansk film som hade premiär den 2 mars[1] 1933.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I filmen söker den berömde regissören Carl Denham en ung skådespelare till sin nästa storfilm, och av en slump träffar han på den unga, vackra Ann Darrow då hon stjäl ett äpple i New York. Hon tackar ja till hans erbjudande om att åka till Dödskalleön. Där blir hon kidnappad av urinvånarna. De binder henne utanför den stora muren som skall skydda dem mot jättegorillan Kong[2]. Kong blir förälskad i Ann och tar henne djupt in i öns djungler. Fartygets besättning följer efter honom. I djungeln möter de ett havsmonster och en Stegosaurus. Efter en kamp mot en Tyrannosaurus för att rädda Ann från att bli uppäten, tar King Kong med sig henne till sin grotta.

Bara en person finns kvar av männen som antingen går åt i djungeln eller blir dödade av King Kong, nämligen John 'Jack' Driscoll som är förälskad i Ann. John följer efter och befriar henne. Kong blir rosenrasande och anfaller byn med urinvånare. Regissören som tog med besättningen för att fånga Kong kastar gasbomber och tar med Kong till Manhattan. Där rymmer han, kidnappar Ann och klättrar upp på Empire State Building där han skjuts ned av militären.

Filmen visar vad människor gör mot det okända, även om det bara finns en individ kvar av det fantastiska de är rädda för. Kong kidnappas från sin ursprungliga värld där han har levat i fred länge, bara för att tas till New York där han snart dödas. Ann är väldigt rädd för Kong i filmen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alsing Rolf, Lundh Jonas, red (1999). 1900-talet: en bok från Aftonbladet. Stockholm: Aftonbladet med stöd av Statens skolverk. Libris 7454380. ISBN 91-630-8939-4 , s. 104
  2. ^ "King Kong (1933 – Synopsis". IMDb.com. Läst 2012-06-29. (engelska)
  3. ^ Liljegren, Bengt (april 2008). Adolf Hitler. Historiska Media. ISBN 9185507334 
  4. ^ "Uppväxt". Bengt Liljegren. Boston Tea Party. Kanal 5. 27 oktober 2008. Nr. 1, säsong 2. 0,40 minuter in i programmet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]