Kinky Friedman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kinky Friedman
Friedman 2013.
FöddRichard Samet Friedman
1 november 1944 (77 år)
Chicago, Illinois, USA
(men uppvuxen i Texas)
NationalitetUSA Amerikansk
Alma materUniversity of Texas, Austin
Yrke/uppdragFörfattare, politiker, humorist, sångare, låtskrivare, musiker

Richard Samet "Kinky" Friedman, född 1 november 1944 i Chicago i Illinois, är en amerikansk deckarförfattare, countrysångare och -musiker, låtskrivare samt politiker.

Denne texasbo par excellence föddes faktiskt i Chicago. Som barn flyttade han dock med sina föräldrar Tom och Min till The Lone Star State. De slog sig så småningom ned i västra Texas. Hans föräldrar drev en ranch i närheten av Kerrville, mitt i Texas natursköna Hill Country. På somrarna brukade de ta emot ungdomar som fick uppleva livet på landet. Kinkys första musikaliska förolämpningar hördes faktiskt runt lägerelden på familjens Echo Hill Ranch. Idag hjälper Kinky till att driva ett hem i närheten för övergivna djur.

Familjen är judisk, vilket kan framstå som en smula exotiskt i västra Texas. Kinky startade countrybandet The Texas Jewboys i början av 1970-talet. I texterna drev Kinky med allt: korkade texasbor, rasister, fanatiska feminister och framförallt god smak. "Judepojkarna" blev ett kultband i Texas, och kom att turnera med inga mindre än Willie Nelson, Waylon Jennings och Bob Dylan.

Bland deras sånger märks exempelvis: They Ain't Making Jews Like Jesus Anymore, Tramp on the Street, Put Your Biscuits in the Oven and Your Buns in the Bed och Before All Hell Breaks Loose.

Runt 1980 hade Kinky fastnat i ett kokainberoende och han var på botten både karriärmässigt och rent personligen. Han bodde då i New York. Han övervann dock missbruket av "Peruvian marching powder", som han brukar kalla det i sina böcker. Han sadlade nu om och återkom som deckarförfattare. Hans böcker har sålt bra och har sin stora behållning i Kinkys speciella humor. Kinky agerar själv huvudperson i alla böckerna som en något motvillig privatdeckare med ett förflutet inom countrymusiken. Historierna är fullkomligt späckade med one-liners. När han får ett meddelande per brev som påstår något han finner högst osannolikt, skriver han: jag kunde inte låta bli att notera att brevet som meddelandet kom i var poststämplat i Fat Chance, Arkansas. När han återvänder till sin hemstat Texas i en annan bok låter han oss förstå att Texas är fullt av stora, öppna ytor... Speciellt mellan öronen på folk som bor här. I flera av böckerna återkommer han till "husgudar" som Mahatma Gandhi, Jesus Kristus, Hank Williams och Emily Dickinson.

I början av år 2005 meddelade Kinky att han tänkte ställa upp för att bli vald till guvernör i Texas. Han sade bl.a. att politiker hade kört med texasborna tillräckligt länge, och raserat många av de ideal som en gång byggde delstaten. Mänskliga ideal som var självklara under en tid då män var män, kvinnor var kvinnor och hästar var smarta. Förresten, tillade Kinky, så behöver jag det extra garderobsutrymme som ämbetet medför.

Friedman ställde upp som oberoende kandidat i guvernörsvalet i Texas som hölls den 7 november 2006. Han låg ett tag jämsides med demokraternas kandidat i opinionsundersökningar vilket innebar att politiska kommentatorer och rivaler knappast enbart kunde avfärda honom som ett "skämt" längre. I valet erhöll dock Friedman 12,6 % av texanernas röster, vilket placerade honom på fjärde plats.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]