Kiselstyrd likriktare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
SCR-schemasymbol
Kraft-SCR

Kiselstyrd likriktare (eller direktöversatt: halvledarstyrd likriktare) är en fyralagers fasta tillståndets elektronikkomponent som styr ström. Namnet "kiselstyrd likriktare" eller SCR är ett varumärke som tillhör General Electric för en typ av tyristor. SCR:en utvecklades av en grupp elkraftsingenjörer under ledning av Gordon Hall och kommersialiserades av Frank W. "Bill" Gutzwiller 1957. Komponenten heter på svenska Tyristor.

SCR:er är enkelriktade komponenter (det vill säga leder bara ström i ena riktningen) i motsats till TRIAC:er som leder i båda riktningarna. SCR:er kan bara triggas med en ström in till dess gate i motsats till TRIAC:er vilka kan triggas av både en positiv och en negativ ström genom dess gate.

Tillämpningar[redigera | redigera wikitext]

SCR:er används oftast i utrustning där det finns ett behov att styra stora effekter, möjligtvis med tillägget av högspänning. Deras funktion gör den lämpliga för användande i medelhög till högspänning för styrning av växelströmsutrustning, som dimmers, regulatorer och and motorstyrning.

SCR:er och liknande komponenter används också för likriktning av växelström vid höga effekter. En annan användning är styrning i svetsar.

Se även[redigera | redigera wikitext]