Klärvoajans

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Klärvoajans eller clairvoyance (franska, egentligen ’klarseende, klarsynthet’, av clair, ’klar, tydlig’, och voir, ’se’) eller synskhet är inom bland annat spiritism den påstådda förmågan att under ett abnormt själstillstånd skåda ting som är dolda för sinnena, exempelvis att se vad som tilldrar sig på avlägsna platser dit synen inte når (jämför telepati), eller att läsa med förbundna ögon. Den som påstås äga denna förmåga kallas klärvoajant eller clairvoyant.

Bland andra spiritister anser att vissa medier har denna förmåga. Det har rapporterats, bland annat av markisen de Puységur, att förmågan ibland inträder under hypnotiskt tillstånd. Dessa människor påstår sig ibland också kunna se framtiden och kunna veta vad folk menar, ljuger, kunna se olyckor, ser lycka, etc. Det påstås att denna förmåga är ärftlig. Det påstås också att de kan få kontakt med personer i andra dimensioner.

I dagens forskning i parapsykologi görs experiment om klärvoajans med samtida händelser, till exempel att veta vilken siffra som genererats av en slumptalsgenerator. Det finns inga entydiga bevis för att fenomenet existerar, och eftersom fenomenet inte heller kan förklaras teoretiskt är begreppet klärvoajans vetenskapligt kontroversiellt.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Föreningen Vetenskap och Folkbildning, artikeln parapsykologi

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]