Klövsjö-Rätan Trafik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Klövsjö Rätan Trafik, vagn 153.

Klövsjö-Rätan Trafik AB, KR Trafik, är ett bussbolag som bildades år 1991 av Gunnar Sahlén taxiägare i den jämtländska byn Klövsjö och Bengt Olofsson taxiägare i grannbyn Rätan.

Man startade i liten skala, med två begagnade skolbussar, och växte med tiden då man tog över alltmer skoltrafik i kommunen. Efter att ha vunnit anbudet över all linjetrafik i Bergs kommun växte företaget snabbt. Man övertog all linjetrafik i Krokoms kommun, samt stadsbussarna i Östersunds kommun. År 2003 vann man anbudet på all linjetrafik i Härjedalens, Bräcke och Strömsunds kommuner.

Förutom den nästan helt dominerande ställningen i Jämtlands län har man numera även avsevärd trafik i Västernorrlands (Örnsköldsvik), Gävleborgs (Bollnäs) och Uppsala län.

Man kör även de båda länsöverskridande linjerna 63 och 45. Linje 63 går Östersund-Dorotea-Umeå, och linje 45 går på E45 på sträckan Gällivare-Östersund-Mora.

Klövsjö Rätan Trafik växte under 2002 med 280 %, avtal undertecknades till ett värde av 940 mkr och över 300 mkr investeras i nya fordon.

Bengt Olofsson avyttrar 2003 sina aktier till Orusttrafiken, idag ägs Klövsjö Rätan Trafik av fd vd:n Gunnar Sahlén och Orusttrafiken som i sin tur ägs av den norska staten.

Gunnars dotter Linda Sahlén är idag företagets vd.

Företaget lär utöka sin trafik i Uppsala och Gävleborgs län, samt starta upp i Dalarnas län inom de närmsta åren. Men redan nu är företaget ett av de 10 största bussföretagen i Sverige.

Företaget kör i Uppland åt Upplands Lokaltrafik och har bussgarage i Enköping, Sala, Järlåsa, Östhammar, Östervåla och Uppsala.

Från den 1 juli 2014 ägs KR-trafik av Byberg & Nordin Busstrafik AB (50 %) och High Coast Holding AB (50 %).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]