Klagshamn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Klagshamn
Delområde
Småbåtshamnen i Klagshamn
Småbåtshamnen i Klagshamn
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Limhamn-Bunkeflo
Distrikt Tygelsjö distrikt, Västra Klagstorps distrikt
Koordinater 55°31′36″N 12°56′8″Ö / 55.52667°N 12.93556°Ö / 55.52667; 12.93556
Area 477 hektar
Folkmängd 2 783 (2017)[1]
Befolkningstäthet 5,8 inv./ha
Postort Klagshamn
Statistikkod D24302
GeoNames 2700690
Sweden Scania location map.svg
Red pog.svg
Översikt över delområde Klagshamn i Stadsområde Väster, Malmö stad [2].
Det vattenfyllda kalkbrottet med nybyggda hus längs kanten

Klagshamn är ett stadsdel i stadsområde Väster, Malmö stad med drygt 2500 invånare (dec 2014)[3]. Namnet "Klagshamn" kommer från begreppet "Västra Klagstorps Hamn" som sedermera skrevs ihop till "Klagshamn".

Området består av det tidigare industrisamhället Klagshamn, men även en del landsbygd och kust känd för sin ovanliga och rika fauna och en av få platser nära storstadsbebyggelser som har ett fågelreservat. De tidigare planerna på bostadsbebyggelse på udden har stoppats med hänsyn till det mycket speciella växtlivet. Hos Statistiska Centralbyrån är Klagshamn uppdelad: Södra Klagshamn, som är en egen tätort, och Norra Klagshamn som sedan 1995 är en del av tätorten Bunkeflostrand.[4]. Fram till 1975 bildade Norra och Södra Klagshamn en gemensam tätort.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Klagshamn uppstod på slutet av 1800-talet (ca 1898). Från 1880-talet och fram till 1938 bröts kalksten i stor omfattning i stora och lilla kalkbrotten och överskottsmaterial från verksamheten användes för byggandet av Klagshamns udde. År 1898 färdigställdes en järnväg till Tygelsjö, Västra Klagstorp-Tygelsjö Järnväg (KTJ), med anslutning till Malmö-Trelleborgs järnväg (MTJ) samtidigt som en ny cementfabrik, Klagshamns Cementverk AB, invigdes. Från och med år 1902 hämtades lera till cementtillverkningen från Kongsmarken. Persontrafiken på KTJ nedlades 1927 medan godstrafiken fortlevde. Efter att ha blivit uppköpt av Skånska Cement AB nedlades cementtillverkningen år 1938, men viss verksamhet fanns kvar ytterligare ett år. Numera är kalkbrotten vattenfyllda, och bildar ett par sjöar mitt i samhället. Av järnvägen, som efter cementfabrikens nedläggning användes för bettransporter fram till 1945, syns numera knappt några spår. Stationshuset i Klagshamn finns däremot kvar som privatbostad. Även den gamla cementfabriken, som idag ägs av PEAB, finns ännu kvar.

Under cementindustrins storhetstid fanns planer på att bilda ett municipalsamhälle, något som dock aldrig förverkligades.

Samhället[redigera | redigera wikitext]

Söder om kalkbrotten finns villabebyggelse från 1980-talet och framåt. Området har sedan från 2003 kompletterats med lägenheter och radhus. Här ligger även Strandskolan (årskurs 2-9) samt flera förskolor, en pizzeria, frisör och dagligvaruhandel. Norr om kalkbrotten finns villabebyggelse från början av 2000-talet. Här ligger även Folkets Hus, Klagshamnsskolan (årskurs F-1) och en förskola.

Klagshamns hamn ligger längst ut på udden. Hamnen användes ursprungligen för utskeppning av cement och anlöptes då av oceangående fartyg. Numera används den som fiske- och småbåtshamn med 300 gästplatser. På norra sidan av udden finns en liten strand. Vattnen kring udden är populära för vindsurfing och kitesurfing. Längs vägen mot Västra Klagstorp ligger Klagshamns skola, sporthallen och Folkets hus.

På Klagshamnsudden har i senare tid byggts ett reningsverk samt i anslutning till detta ett antal större växthus.

Idrott[redigera | redigera wikitext]

Klagshamns fotbollslag heter IFK Klagshamn som håller till på idrottsplatsen, som ligger på strandängarna i söder. Vindsurfingklubben Surfclub Klagshamn håller till ute på uddens södra del. Klagshamns Ryttarförening (KRF) håller till vid sidan av den gamla cementfabriken.

Klagshamn på film och TV[redigera | redigera wikitext]

Den Oscarnominerade filmen Käre John (1964) spelades till stor del in i Klagshamnsuddens fiskeläge med omgivningar i regi av Lars-Magnus Lindgren och med Christina Schollin och Jarl Kulle i huvudrollerna.

Bland kända tidigare klagshamnsbor finns Hollywood-stjärnan Stellan Skarsgård, som delvis växte upp i Klagshamn, något som tydligt hörs i TV-serien Bombi Bitt och jag, där Stellan spelar Bombi Bitt. TV-Serien Åshöjdens BK spelades till stora delar in i Klagshamn, då regissör Rune Formare var bosatt där.

Kända Klagshamnsbor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistikunderlag för malmö Arkiverad 26 november 2017 hämtat från the Wayback Machine. Läst november 2017.
  2. ^ Malmö stad: Statistik på karta. Läst 11 november 2014.
  3. ^ ”Befolkning”. malmo.se. Arkiverad från originalet den 16 oktober 2015. https://web.archive.org/web/20151016121315/http://malmo.se/Kommun--politik/Statistik/Befolkning.html. Läst 3 september 2015. 
  4. ^ Befolkning i tätorter 1960-2010. Statistiska centralbyrån. Läst 30 oktober 2013.