Klas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mansnamnet Klas, Claes, Clas eller Klaes är en tysk variant av Nikolaus som är av grekiskt ursprung med betydelsen folkbesegrare (av nike - "seger" och laos - "folk"). Just nu[när?] är Claes den vanligaste stavningen. Namnet började användas i Sverige redan på 1300-talet, främst bland tyska invandrare. Det kom senare att uppfattas som en kortform av det romerska kejsarnamnet Claudius och blev under renässansen ett vanligt namn inom adeln.

I Tyskland, Danmark och Norge är stavningen "Klaus" vanligare; detta är en mer direkt översättning från "Nicholaus" till "Klaus".

Sin senaste topp hade namnet från 1940-talet fram till 1970-talet, och var då bland de 20 vanligaste namnen om man räknar ihop de två vanligaste stavningarna (Claes och Klas) men har sedan dess varit på väg nedåt i listorna. Det försvann från 100-i-topp-listan i början på 1990-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 41 339 personer i Sverige med förnamnet Klas/Clas/Claes/Klaes varav 20 589 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 272 pojkar något av namnen Klas/Clas/Claes, varav 30 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: 7 juli (sedan 1700-talet, då det ersatte Claudius).

Personer med namnen Klas, Clas och Claes[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva figurer med namnet Klas/Clas/Claes[redigera | redigera wikitext]

Annat[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]