Klas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mansnamnet Klas, Claes, Clas eller Klaes är en tysk variant av Nikolaus som är av grekiskt ursprung med betydelsen folkbesegrare (av nike - "seger" och laos - "folk"). Just nu[när?] är Claes den vanligaste stavningen. Namnet började användas i Sverige redan på 1300-talet, främst bland tyska invandrare. Det kom senare att uppfattas som en kortform av det romerska kejsarnamnet Claudius och blev under renässansen ett vanligt namn inom adeln.

I Tyskland, Danmark och Norge är stavningen "Klaus" vanligare; detta är en mer direkt översättning från "Nicholaus" till "Klaus".

Sin senaste topp hade namnet från 1940-talet fram till 1970-talet, och var då bland de 20 vanligaste namnen om man räknar ihop de två vanligaste stavningarna (Claes och Klas) men har sedan dess varit på väg nedåt i listorna. Det försvann från 100-i-topp-listan i början på 1990-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 41 339 personer i Sverige med förnamnet Klas/Clas/Claes/Klaes varav 20 589 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 272 pojkar något av namnen Klas/Clas/Claes, varav 30 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: 7 juli (sedan 1700-talet, då det ersatte Claudius).

Personer med namnen Klas, Clas och Claes[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva figurer med namnet Klas/Clas/Claes[redigera | redigera wikitext]

Annat[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]