Klassifikationssystem för bibliotek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Klassifikationssystem för bibliotek används för att klassificera böcker och andra mediabibliotek. Vanligtvis används ett klassifikationssystem för att bestämma var böcker ska stå i bibliotekets hyllor, men de kan också användas för att sortera sökresultat i en digital bibliotekskatalog eller andra databaser.[1]

Klassifikation innebär att en enhet tilldelas en enda klass, och att alla klasser är ömsesidigt uteslutande. Det är alltså inte samma sak som kategorisering inom biblioteksterminologi. En kategori innehåller enheter som har något gemensamt, men varje enhet kan tillhöra flera kategorier.[2] Till exempel kan en bok bara stå på en plats i det fysiska biblioteket, men den kan handla om flera olika ämnen. För att kategorisera böcker och annat biblioteksmaterial används ämnesord.

I Sverige används framförallt SAB och Dewey. Dewey Decimal Classification är ett universellt system, till skillnad från SAB-systemet som huvudsakligen används i Sverige. Sveriges nationalbibliotek, Kungliga biblioteket, bytte från SAB till Dewey 2011 och har ansvar för den svenska översättningen av Dewey.[3] Andra bibliotek följde efter när KB gick över till Dewey, oftare universitets- och högskolebibliotek än folk- och skolbibliotek.[4] SAB-systemet är fortfarande utbrett i Sverige, men klassifikationen uppdateras inte längre.[3]

Huvudsakligen kan man dela upp klassifikationssystemen i hierarkiska och facetterade klassifikationssystem. De flesta system innehåller dock både hierarkiska och facetterade element. SAB och Dewey är hierarkiska system men de innehåller båda facetterade element. Colon Classfication är ett exempel på ett i huvudsakligen facetterat system.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Aagaard, Harriet. ”Om klassifikation - Kungliga biblioteket” (på svenska). www.kb.se. http://www.kb.se/katalogisering/Klassifikation/klassifikation/. Läst 2 december 2018. 
  2. ^ Jacob, E.K. 2004, "Classification and categorization: a difference that makes a difference", Library Trends, vol. 52, no. 3, pp. 515-540.
  3. ^ [a b] Aagaard, Harriet. ”SAB - Kungliga biblioteket” (på svenska). www.kb.se. http://www.kb.se/katalogisering/Klassifikation/SAB/. Läst 2 december 2018. 
  4. ^ Aagaard, Harriet. ”Dewey på svenska bibliotek - Kungliga biblioteket” (på svenska). www.kb.se. http://www.kb.se/katalogisering/Klassifikation/DDK/Dewey-pa-bibliotek/. Läst 2 december 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]