Klassifikationssystem för bibliotek

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Klassifikationssystem för bibliotek används för att klassificera böcker och andra mediabibliotek. Det finns universella klassifikationssystem och ämnesspecifika system. I Sverige används framförallt SAB och Dewey. Varav Dewey Decimal Classification är ett universellt system, till skillnad från SAB systemet som huvudsakligen används i Sverige.

Svensk Biblioteksförening har genom ett av sina utvecklingsråd studerat en eventuell övergång till Dewey Decimal Classification som gemensamt nationellt klassifikationssystem i Sverige. Utvecklingsrådet förordar en övergång till Dewey som klassifikationssystem och menar att det långsiktigt inte är rimligt att ett litet land som Sverige underhåller ett eget system på det sätt som man gör idag genom det så kallade SAB-systemet.[1]

Huvudsakligen kan man dela upp klassifikationssystemen i hierarkiska och facetterade klassifikationssystem. De flesta system innehåller dock både hierarkiska och facetterade element. SAB och Dewey är hierarkiska system men de innehåller båda facetterade element. Colon Classfication är ett exempel på ett i huvudsakligen facetterat system.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dewey som klassifikationssystem – varför bör vi byta ut SAB?