Hoppa till innehållet

Klaus Kinski

Från Wikipedia
Klaus Kinski
Kinski vid Filmfestivalen i Cannes i slutet av 1980-talet.
Kinski vid Filmfestivalen i Cannes i slutet av 1980-talet.
FöddKlaus Günter Karl Nakszyński
18 oktober 1926
Zoppot, Fria staden Danzig
Död23 november 1991 (65 år)
Lagunitas, Marin County, Kalifornien
Aktiva år1948–1991
MakaGislinde Kühbeck (1952–1955)
Brigitte Ruth Tocki (1960–1971)
Minhoi Loanic (1971–1979)
Debora Caprioglio (1987–1989)
BarnNastassja Kinski
Pola Kinski
Nikolai Kinski
Betydande roller
Juan Wild i För några få dollar mer
Aguirre i Aguirre – Guds vrede
Woyzeck i Woyzeck
Dracula i Nosferatu - nattens vampyr
Fitzcarraldo i Fitzcarraldo
IMDb SFDb

Klaus Kinski, ursprungligen Klaus Günter Karl Nakszyński, född 18 oktober 1926 i Zoppot, Fria staden Danzig, död 23 november 1991 i Lagunitas, Marin County, Kalifornien, var en tysk skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Klaus Kinski födelseplats i nuvarande Sopot i Polen.

Klaus Kinski var ofta verksam i Tyskland, bland annat känd för sina roller i Werner Herzogs filmer. En av de främsta frukterna av deras samarbete är Fitzcarraldo, en film om en man som får för sig att bygga ett operahus mitt i Amazonas. Fitzcarraldo vill genom handel med gummi få loss pengar till projektet, som dock misslyckas kapitalt. Filmen bygger på en verklig historia.

År 1987 gavs Klaus Kinskis självbiografi "Ich brauche Liebe" ut. Dess internationella titel är Kinski Uncut. Publishers Weekly kallade boken för pornografisk.

Aggressionsproblem[redigera | redigera wikitext]

I början av 1970-talet hade Kinski en kontroversiell och omtalad scenföreställning där han spelade en galen Jesus. Kinski var lynnig och blev ofta arg under filminspelningar och orsakade därför flera katastrofer. Werner Herzogs dokumentärfilm Min bäste ovän handlar om deras samarbete och om Kinskis aggressionsproblem. Även den amerikanske regissören David Schmoeller, som regisserade Kinski i filmen Crawlspace gjorde en dokumentärkortfilm om Kinskis humör under inspelningen av denna film. Den spanske regissören Jess Franco som regisserade Kinski i fyra filmer sade sig dock aldrig haft några problem att samarbeta med honom.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Klaus Kinski är far till skådespelarna Nastassja Kinski, Pola Kinski och Nikolai Kinski. Han var gift flera gånger, sista gången med den 41 år yngre Debora Caprioglio.

Seхuella övergrepp[redigera | redigera wikitext]

I en intervju i januari 2013 hävdade hans äldsta dotter Pola att hon utnyttjades sexuellt av Kinski mellan 5 och 19 års ålder.[1] Nastassja Kinski uttalade stöd för sin äldre syster och tillade att han försökt förgripa sig även på henne, men inte lyckats. Hon menade även att familjen levde i skräck för Klaus Kinski samt att han var fullkomligt oberäknelig och terroriserade familjen.[2]

Död[redigera | redigera wikitext]

Kinski avled i sitt hem i Lagunitas av en hastig hjärtinfarkt.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]