Klickgolv

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Klickgolv används oftast som benämning på ett golv med mekanisk limfri klickfog. Tekniken återfinns i bl.a. laminatgolv, parkettgolv, härdade trägolv och vinylgolv.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tidigare sammanfogades golv genom att en not och en fjäder limmades samman. Klickgolvet utvecklades 1993 av det svenska företaget Välinge Innovation AB[1] som var först i världen med klickgolvet. Uppfinningen patenterades och publicerades i en internationell patentansökan WO 94/26999 PCT. Laminatgolv och parkettgolv som installeras mekaniskt utan lim började benämnas klickgolv eftersom sammanfogningen ofta skedde med ett hörbart klickljud.

  • Det första klickgolvet som producerades med den patenterade klickfogen var ett laminatgolv från norska Alloc[1]. Detta golv visades för första gången i Januari 1996 på den internationella mässan DOMOTEX i Tyskland.[2]
  • Det första parkettgolvet med en mekanisk klickfog tillverkades av Kährs år 2000.[1]

Klickgolvet uppskattas ha eliminerat 100 miljoner limflaskor årligen[3] som tidigare behövts för att sammanfoga laminatgolv och parkettgolv med den traditionella tekniken.  

Uppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Klickgolvets mekaniska fog består av en not och en fjäder som finns på golvplankans motsatta sidor. Vid installation läggs golvplankorna med långsidan mot varandra och vinklas ner vilket låser både långsidan och kortsidan på intilliggande golvplanka. Där finns olika typer av mekaniska klicklås, exempelvis 2G och 5G. Till dessa finns flertalet varianter där mindre anpassningar har gjorts och som går under egna namn.

Klickfogen 2G som används på långsidan av en golvplanka med mekanisk klickfog. Bilden visar nedvinkling av en golvplanka in i en annan golvplanka. Invinklingen gör att golvplanken låser varandra och skapar ett starkt lås.
Klickfogen 2G som används på långsidan av en golvplanka med mekanisk klickfog. Bilden visar installation och nedvinkling av en golvplanka i närbild.
Klickfogen 5G som används på kortsidan av en golvplanka med mekanisk klickfog. Bilden visar installation och vertikal låsning av golvplankan i närbild.

En klickfog kan se olika ut beroende på användning. 2G-fogen är anpassad för att användas på en golvbrädas långsida som vinklas in och låser mot intilliggande golvplanka. 5G-fogen används på en golvplankans kortsida och innehåller ofta en plastfjäder som tillåter att kortsidan kan låsas i en vertikal vinkel vid installation.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]