Klickgolv

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Klickgolv används oftast som benämning på en typ av parkettgolv eller laminatgolv. Parkettgolv kan vara massiva trägolv men består oftast av ett tunnare skikt av något träslag ovanpå en lamellskiva.

Det förr vanligaste sättet att lägga parkettgolv var med hjälp av så kallade limfogar och limgolv. Klickgolvet togs fram som ett alternativ till limgolvet. Klickgolven använder ett system med spont och not som får de individuella golvbrädorna att passa ihop som pusselbitar. En golvbräda kan vinklas så att dess not kan skjutas in i sponten på en annan golvbräda. Det finns olika typer av klickgolv, exempelvis softloc, 2G och 5Gs.

När ett klickgolv byggs på utåt - genom att lägga till en ny rad av golvbrädor som tillsammans ger den önskade bredden - kan det krävas viss fingerfärdighet och teknik för att få noten på både långsidan och kortsidan av golvbrädan att passa in i sponten på de liggande golvplankorna. Problemet uppkommer då långsidans not lätt hoppar ur då kortsidans not passas in i sin spont och vice versa. Softloc togs fram som en variant av klickgolv och det har en fjädrande not på kortsidan så att långsidan kan vinklas och passas in varpå golvet kan läggas ner på plats. Den fjädrande noten på kortsidan trycks undan när golvet läggs ned och fjädrar sedan tillbaka i sponten för att låsa fast golvbrädan på plats.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]