Klockaretorpet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Klockartorpet i Västerås.

Torget i Klockaretorpets centrum med Klockaregårdens kyrka och församlingshem
Skylt till Klockaretorpets hällristningar
Norrköpingsortens ryttarförenings ridskola vid Skälvs gård

Klockaretorpet är en stadsdel i sydvästra delen av Norrköping.

Klockaretorpet byggdes under perioden 1975–1985. Området består av huvudsakligen hyresradhus samt enstaka villor och ett fåtal flervåningshus. En stor del av radhusområdet ritades av Hans Gade.

Förhistoria[redigera | redigera wikitext]

Området var redan på stenåldern en attraktiv boplats, vilket visat sig genom fynd från äldre och yngre stenåldern. I området finns en del hällristningar.

På en tallbeklädd bergrygg belägen mellan Klockaretorpets centrum och Borgsmoskolan finns så kallade isräfflor. De 30–40 cm djupa isräfflorna, som bildades under den senaste istiden, är mycket ovanliga i Sverige.

Kollektivtrafik[redigera | redigera wikitext]

Den 2 november 1975 förlängdes Norrköpings spårvägslinje 3 till Klockaretorpet, och den förlängdes sedan inom Klockaretorpet till Tamburinens skola i november 1980.

Skolor[redigera | redigera wikitext]

I området återfinns Klockaretorpsskolan och Tamburinens skola, vilka är skolor för årskurs 1-6. De invigdes 1976, respektive 1982 och kostade 20 miljoner kronor att bygga. Borgsmoskolan som ligger i utkanten av stadsdelen är en högstadieskola, som byggdes 1979 för 21 miljoner kronor och renoverades grundligt under 2006.

Idrottsklubbar[redigera | redigera wikitext]

IK Klockaretorpet grundades 1978 och spelar fotboll i division 5 på "Klocket IP" i anslutning till Borgsmo IP. IKK har genom åren pendlat mellan div 4 och 7. 2014 var ett framgångsrikt år med dubbla seriesegrar för seniorerna, uppstart av en fotbollsskola samt upprustning av Klocket IP.

Norrköpingsortens ryttarförening återfinns i de västra utkanterna av stadsdelen, placerad mellan gamla och nya E4.

Borgsmo IP[redigera | redigera wikitext]

Borgsmo IP är belägen i anslutning till Borgsmoskolan och fungerar som Norrköpings huvudarena för friidrott. Arenan invigdes 1979 och är utrustad med så kallade allvädersbanor.

Affärsverksamhet i området[redigera | redigera wikitext]

Konsum etablerade sig tidigt i de äldre delarna av området. Byggnaden brann ner, men renoverades, då som samlingslokal. Konsum flyttade då till Klockaretorpets centrum där post, Klockaregårdens kyrka och vårdcentral även återfanns. Konsum och Posten lades senare ner.

Numera sker den mesta handeln i området som angränsar mot den äldre sträckningen av E4. I området finns möbelhandel, bilförsäljning och armaturförsäljning.

Klockaretorpsskogen[redigera | redigera wikitext]

I områdets sydvästra del återfinns Klockaretorpsskogen, en fin blandskog med hassel, ekar och tallar.

Områdets status[redigera | redigera wikitext]

Området uppfördes 2017 på polisens lista över utsatta områden[1], men kunde 2021 avföras från listan. Enligt Sveriges Radio P4 Östergötland[2] beror den förbättrade situationen på att flera föreningar, tillsammans med kommunen, kyrkorna (S:ta Maria syrisk-ortodoxa församling, Klockargårdens kyrka (Svenska kyrkan) samt Agape som tillhör trosrörelsen) och polisen har samverkat i området för att skapa en tryggare miljö.[3]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Till allmän nytta. Hyresbostäder 1946-1996 - 50 år, Hyresbostäder, Norrköping, 1996

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]