Klosters-Serneus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Klosters-Serneus
tyskaGemeinde Klosters-Serneus
Kommun
Klosters
Klosters
Klosters-Serneus wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land  Schweiz
Kanton Wappen Graubünden matt.svg Graubünden
Region Prättigau
Distrikt Prättigau-Davos
Krets Klosters
Högsta punkt
 - läge Verstanclahorn
 - höjdläge 3 298 m ö.h.
Lägsta punkt
 - läge Kommungränsen mot Saas
 - höjdläge 900 m ö.h.
Yta 193,12 km²[1]
Folkmängd 3 909 (2012-12-31)[2]
Befolkningstäthet 20,2 invånare/km²
Kommunkod 3871
GeoNames 2660132
Officiellt språk tyska
Karte Gemeinde Klosters-Serneus 2011.png
Webbplats: http://www.klosters-serneus.ch
Serneus

Klosters-Serneus (rätoromanska: Claustra-Serneus) är en kommun i distriktet Prättigau-Davos i den schweiziska kantonen Graubünden. Den ligger överst i dalen Prättigau och har två stationer vid Rhätische Bahn. Kommunen bildades 1865 genom sammanläggning av Klosters och Serneus, och är sedan dess identisk med kretsen Klosters.

Kretsen bildades 1851 som en efterföljare till Klosters-Innerschnitz, ett av de två geografiska områden som rättskretsen Klosters var indelat i. (Klosters-Ausserschnitz motsvarar nuvarande kretsen Küblis). Klosters anslöts 1436 till Zehngerichtenbund och kom därmed att dela historia med nuvarande Graubünden.

Kyrkan blev reformert 1526, och under samma period tog tyska språket överhand efter det tidigare rätoromanska, som en följd av att walsertyskar flyttat in i området från Davos, grannen i söder. Sedan 1921 finns återigen en katolsk kyrka i Klosters. Idag är en fjärdedel av invånarna katoliker, till stor del beroende på inflyttning.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Det brittiska kungahuset brukar förlägga sina vintersemestrar till Klosters.

Även Greta Garbo spenderade bortåt 30 års somrar här. Hon promenerade mycket i trakten och konsulterade gärna ortens läkare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Historisches Lexikon der Schweiz

  1. ^ ”Statistique de la superficie 2004/09 : Données communales” (på tyska & franska) (Excel). Office fédéral de la Statistique. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/02/03/blank/data/gemeindedaten.Document.87942.xls. Läst 23 september 2010. 
  2. ^ Statistik Schweiz