Knäpp gäst på nyårsfest

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Knäpp gäst på nyårsfest
FörlagSemic
Egmont Serieförlaget AB
Utgiven1999
HuvudpersonerBert Ljung, Åke Nordin, Lill-Erik, Emilia Ridderfjell, Madelene Olsson, Fredrik Ljung
SerieBert
Antal sidor32
Upphovsmän
ManusförfattareMåns Gahrton
TecknareJohan Unenge
SkapareAnders Jacobsson och Sören Olsson
Originalpublicering
Språksvenska
Kronologi
FöregångareTokfrans på juldans

Knäpp gäst på nyårsfest utkom 1999 och är det nionde och sista seriealbumet i den tecknade serien om Bert Ljung, en litterär figur skapad av de svenska författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson. Seriealbumet är dock skapat Johan Unenge och Måns Gahrton.[1]

Omslag[redigera | redigera wikitext]

Bert och en tjej befinner sig på en stor nyårsraket, som Åke är på väg att avfyra från en balkong, och Lill-Erik står bredvid. Inuti vardagsrummet befinner sig flera olika av Berts kompisar, bland dem Klimpen, Torleif, Emilia och Nadja.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Albumet är löst baserat på boken Berts bekännelser, men utspelar sig i ett universum där Bert varit förälskad i Emilia, men befinner sig i en skolmiljö som mer påminner om de första seriealbumen. Hans lärarinna Sonja Ek (här ej namngiven) medverkar i en av seriestripparna. Klimpen medverkar inte i seriestripparna, men syns på omslaget (inuti vardagsrummet).

Albumet inleds med att Bert och Emilia gjort slut, och Bert deppar. Plötsligt får han reda på att Åke umgåtts med Emilia, och det visar sig snart att de spelar monopol. Bert stöter snart på Nadja Nilsson igen, men hon har en ny kille. Mot slutet utspelar sig vissa av seriestripparna runt millennieskiftet 1999-2000, med jul och nyårsfirande. Albumet avslutas med att Bert i högstadiemiljö stöter på Gabriella, som i detta universum gått i samma skola som Bert hela tiden då Bert förälskar sig i henne.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

De sista sidorna innehåller tips av Anders och Sören inför en nyårsfest.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Knäpp gäst på nyårsfest” (på engelska). Worldcat. 10 juli 1999. https://www.worldcat.org/title/knapp-gast-pa-nyarsfest/oclc/186032752&referer=brief_results. Läst 30 mars 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]