Knappkaktussläktet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Knappkaktusar)
Knappkaktussläktet
Knappkaktus (E. micromeris)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningNejlikordningen
Caryophyllales
FamiljKaktusväxter
Cactaceae
UnderfamiljCactoideae
TribusCacteae
SläkteKnappkaktussläktet
Epithelantha
Vetenskapligt namn
§ Epithelantha
AuktorBritt. & Rose, 1922[1]
Arter
Knappkaktus (E. micromeris)
Tättaggig knappkaktus (E. bokei)

Knappkaktussläktet (Epithelantha) är ett suckulent växtsläkte inom familjen kaktusväxter med två närstående arter. Arterna odlas ibland av amatörodlare i Sverige.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Epithelantha är dvärgväxande kaktusar som ibland förblir solitära, men kan få basala sidoskott och bli tuvbildande bestånd av små klot. Epithelantha betraktas ibland som en enda art, bestående av tre underarter eller alternativt tre olika arter. Släktet har en viss likhet med Mammillaria och har vårtliknande knölar som är tätt beklädda med vita taggar, som är spiralvis ordnade. Alla taggar utgår från samma nivå och överlappar i vissa fall närsittande vårtbildningar, vilket får det att bilda ett jämnt vitt täcket. Blommorna kommer vanligtvis i toppen av plantan och är vita, rosa eller blekt gula.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Knappkaktussläktet kommer ursprungligen från norra Mexiko och sydvästra USA, nämare bestämt östra Arizona, New Mexico, västra Texas, Coahuila, San Luis Potosí och Nuevo León.[1]

Odling[redigera | redigera wikitext]

Knappkaktussläktet bör planteras i mycket sandig, humusjord som är väldränerad, och placeras torrt och soligt. De är frostkänsliga, men bör placeras svalt under viloperioden under vinterhalvåret. De kan förökas med frö, som stickling genom sidoskott eller genom ympning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] The Cactus Family, Edward F.AndersonISBN 0-88192-498-9