Knapptelefon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
LM Ericssons bakelittelefon med knappsats, experimentapparat från 1950-talet

Knapptelefon är en telefon med knappar. Begreppet är mindre vanligt förekommande idag, i alla fall i Sverige då nästan alla telefoner i Sverige har knappar i dag. Begreppet var vanligare förr i tiden då de flesta telefoner fortfarande hade fingerskiva.

Knappsats
LM Ericssons "Dialog" med knappsats 1969

De första telefonerna i Sverige med knappar istället för fingerskiva kom faktiskt redan i slutet av 1950-talet men på den tiden var det enbart i form av ett experiment. På den tiden var det inte många telefonstationer som klarade knapptelefoner. Det var först under 1970-talet med introduktionen av digitala telefonväxlar (AXE-systemet) i Sverige, som de började komma på allvar och ersätta telefoner med fingerskiva. Den svenska standardmodellen för knappsats fick namnet Diavox och kom 1978 på marknaden. Kring 1990 hade knapptelefonerna slagit ut de flesta telefonerna med fingerskivor. Därefter har ordet knapptelefon använts allt mindre, i alla fall i Sverige, då allt fler tog för givet att en telefon har knappar istället för fingerskiva. I vissa länder kan däremot fortfarande fingerskivorna vara vanliga.

Redan från början var knapptelefonerna byggda med tonval. Då tonval var nytt var det många telefonstationer som inte var byggda för detta. Därför fanns det under 1970- och 1980-talen även knapptelefoner som hade pulsval för att kunna sälja knapptelefoner även för de som bodde på ställen med gamla telefonstationer. Dessa telefoner innehöll en krets som vid tryckning på knappen för en viss siffra genererade en serie pulser, en puls fler än siffrans talvärde (det vill säga fyra pulser när knappen 3 trycktes ned eller nio pulser för knappen 8) vilket gav en signal på samma format som den som genereras i en telefon med fingerskiva. Under 1980-talet när Televerket i Sverige uppgraderade hårdvaran ute i telenätet införde man även möjligheten att detektera siffror i form av toner på samtliga telefonstationer, och alla moderna knapptelefoner använder idag tonval som har den stora praktiska fördelen att en siffra kan sändas på en bråkdels sekund, medan siffran 9 i det gamla systemet kunde ta två sekunder att få fram.

Se även[redigera | redigera wikitext]