Knase Anka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Knase Anka
OriginalnamnFethry Duck
(italienska: Paperoga)
Första serie"Paperino e il fanatico igienista" (Topolino #453, 1965)
Sv. seriepremiärKalle Anka & C:o 1/65[1]
Skapad avDick Kinney och Al Hubbard
Bakgrund
Kända släktingarKalle Anka
Joakim von Anka
Alexander Lukas
Portal.svg Disney-portalen

Knase Anka (Fethry Duck i original, Paperoga på italienska) är en tecknad figur som i serierna om Kalle Anka är dennes förvirrade kusin.[1] I Don Rosas släktträd är han son till Lucinda Lom och Unkas Anka. Figuren föddes 2 augusti 1965,[1] i den italienska Musse Pigg-tidningen Topolino nummer 453. Serien producerades av Dick Kinney och Al Hubbard.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Seriedebuten skedde i den italienska Disneytidningen Paperino, även om skaparna var amerikaner. Därefter återtrycktes serierna i tidningsform både i USA, Sverige och i andra länder.

Don Rosa ville dock inte ha med honom på sitt släktträd men blev övertalad till detta av den europeiska förläggaren Egmont. På senare år har Knase mest förekommit i europeiska Disney-serier som Kalle Ankas Pocket och Kalle Anka & Co. Knase hade sin storhetstid på 1960- och 70-talen i serier av Al Hubbard och Tony Strobl.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Knase har en tendens att ställa till med olyckor och förtret runt omkring sig, något som släktingar och grannar ofta har problem med.

Knase, vars karaktär år inspirerad av 1960-talets beatnik-[2] och hippiekultur, har ofta många tokiga idéer som han ofta ber Kalle Anka om hjälp med att genomföra. Idéerna, som oftast handlar om hur rika Kalle och Knase kan bli genom att göra en speciell grej, går i slutändan nästan alltid helt åt pipsvängen. Naturligtvis är det alltid Kalle som får betala för skadorna. Knase är även tillsammans med Kalle med i den hemliga organisationen TNT-Tämjande av näsvisa troll som bekämpar övernaturliga fenomen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] "Kusin Knase". kalleanka.se, 2015-03-08. Läst 18 maj 2016.
  2. ^ Lazere, Donald (1987-01-01) (på engelska). American Media and Mass Culture: Left Perspectives. University of California Press. ISBN 9780520044951. https://books.google.se/books?id=u36vx30ycAIC&pg=PA520&lpg=PA520&dq=Fethry+Duck++beatnik&source=bl&ots=_acK9EukE6&sig=BYJ0OGBf74m-o4mLAqrTgTrLgOY&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiX96ehzavQAhWEBywKHaSUDwcQ6AEIXzAN#v=onepage&q=Fethry%20Duck%20%20beatnik&f=false. Läst 15 november 2016