Hoppa till innehållet

Knots Landing

Från Wikipedia

Knots Landing är en amerikansk TV-serie som sändes i USA från 1979 till mitten av maj 1993 på TV-nätverket CBS. Serien är en spin-off från TV-serien Dallas som på 1970-talet banade väg för såpor på prime time. CBS stora succé med Dallas gjorde att ABC svarade med Dynastin, som också blev en framgång hos publiken. Sist kom Knots Landing som till skillnad från Dallas hade större fokus på medelklassfamiljer snarare än på de superrika. Historien var dock lika skruvad och manusförfattarna hade den ständiga utmaningen att skruva till historien ytterligare.

David Jacobs, som skapade båda dessa serier, fick idén till Knots Landing först, och idén till Dallas kom varefter han utvecklade Gary Ewings bakgrund mer och mer. Dallas blev inspelad av CBS först, och blev en så stor succé att Knots Landing snart fick grönt ljus också. 344 avsnitt producerades, vilket är något färre än för Dallas. I Sverige började serien visas på TV3 år 1988, men alla säsonger sändes aldrig.

Serien handlar om paret Gary och Valene "Val" Ewing och deras liv i Knots Landing i Kalifornien. Serien följde handlingsmässigt med i de stora händelserna i familjen Ewing i serien Dallas ända fram till komplikationen med Bobby Ewings död och senare återuppståndelse, och den märkliga förklaringen att Pamela Ewing hade drömt det hela av den senaste säsongen av Dallas. Knots Landing kunde inte gärna också "stryka" hela sin senaste säsong med en sådan förklaring, så här förblev Bobby död, och efter denna skiljepunkt utspelades inte serierna längre i samma "universum".

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

  Ted Shackelford  –  Gary Ewing
  Joan Van Ark  –  Valene Ewing
  James Houghton  –  Kenny Ward
  Kim Lankford  –  Ginger Ward
  Michele Lee  –  Karen Fairgate
  Steve Shaw  –  Eric Fairgate
  Claudia Lonow  –  Diana Fairgate
  Constance McCashin  –  Laura Avery Sumner
  Don Murray  –  Sid Fairgate
  Pat Petersen  –  Michael Fairgate
  John Pleshette  –  Richard Avery
  William Devane  –  Gregory Sumner
  Donna Mills  –  Abby Ewing
  Lisa Hartman  –  Ciji Dunne/Cathy Geary

Medverkande från Dallas[redigera | redigera wikitext]

  Patrick Duffy  –  Bobby Ewing (3 avsnitt)
  Larry Hagman  –  J.R. Ewing (5 avsnitt)
  Charlene Tilton  –  Lucy Ewing (1 avsnitt)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]