Knowing Me, Knowing You

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Knowing Me, Knowing You
Singel av ABBA
Från albumet Arrival
B-sida"Happy Hawaii"
Utgiven18 februari 1977 [1]
FormatGrammofon
GenrePop
Längd4:00
SkivbolagPolar Music
LåtskrivareBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Stig Anderson
ProducentBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Singlar
ABBA
"That's Me"
(1977)
"Knowing Me, Knowing You"
(1977)
"King Kong Song"
(1977)
Album
Arrival
Dum Dum Diddle
(4)
Knowing Me, Knowing You
(5)
Money, Money, Money
(6)

Knowing Me, Knowing You är en popsång med den svenska gruppen ABBA och är skriven av Stikkan Anderson, Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Knowing Me, Knowing You spelades in 1976 i Metronome studio i Stockholm och innan man kom på den slutgiltiga texten hade olika demoversioner olika arbetsnamn, såsom Ring It In och Number One.[2]

Knowing Me, Knowing You, med verser sjungna av Anni-Frid Lyngstad, var en av de första ABBA-låtarna som handlade om att bryta upp ett förhållande, ett ämne som gruppen återkom till i flertalet låtar de kommande åren, däribland The Winner Takes It All 1980 och When All is Said and Done 1981. Knowing Me, Knowing You kom dock före ABBA-medlemmarnas respektive skilsmässor.

Knowing Me, Knowing You togs med på gruppens musikalbum Arrival 1976. Låten släpptes på singelskiva den 18 februari 1977 och kom att bli en av gruppens mest framgångsrika singlar. B-sidan, Happy Hawaii, hade då redan givits ut i en annan version med annan text och arrangemang på Arrival, då med titeln Why Did It Have to Be Me.

1992 togs Knowing Me, Knowing You med på samlingsalbumet ABBA Gold – Greatest Hits, en skiva som nådde stora framgångar runtomkring i världen.

Gruppmedlemmen Benny Andersson kallade i en intervju 2004 Knowing Me, Knowing You för en av ABBA:s bästa inspelningar, tillsammans med Dancing Queen, The Winner Takes It All och When I Kissed the Teacher.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Med Knowing Me, Knowing You fortsatte ABBA att nå framgångar på världens topplistor, då singeln var etta i Storbritannien, Irland, Västtyskland, Sydafrika och Mexiko samt nådde topp tre i Österrike, Belgien, Kanada, Schweiz och Nederländerna. Den var också en topp tio-hit i Norge, Nya Zeeland, Australien och Frankrike. I USA blev Knowing Me, Knowing You ABBA:s sjätte singelskiva på topp 20, där den placerade sig på 14:e plats.

Knowing Me, Knowing You var också den första i en andra serie av listettor i Storbritannien för ABBA (det fortsatte med The Name of the Game 1977 och Take a Chance on Me 1978) efter att gruppen tidigare haft tre ettor i följd i Storbritannien under 1976.

Värt att notera är att Knowing Me, Knowing You inte gavs ut på singelskiva i Sverige.

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista Placering
Australien 9
Belgien 2
Finland 16
Frankrike 9
Irland 1
Kanada 2
Mexiko 1
Nederländerna 3
Norge 6
Nya Zeeland 8
Rhodesia 11
Schweiz 3
Spanien 17
Storbritannien 1
Sydafrika 1
USA 14
Västtyskland 1
Österrike 2

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Låten har använts i ledmotivet till en brittisk TV-show med Alan Partridge. I den brittiska TV-serien The Vicar of Dibley, i avsnittet Love and Marriage reciterar karaktären Jim Trott (spelad av Trevor Peacock) några av sångens ord, då Hugo (spelad av James Fleet) och Alice (spelad av Emma Chambers) ska gifta sig, med hans karaktäristiska stamning "no-no-no".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Chanson D'Amour av The Manhattan Transfer
Singeletta i Storbritannien
2 april 1977
Efterträdare:
Free av Deniece Williams
Företrädare:
Don't Leave Me This Way av Thelma Houston
Singeletta i världen
9 april 1977
Efterträdare:
Don't Leave Me This Way av Thelma Houston