Hoppa till innehållet

Knud Rasmussens hus

Knud Rasmussens hus
Knud Rasmussens hus, med Spodsbjergs fyr i bakgrunden
Information
Typ av museumPersonmuseum
PlatsHundested, Danmark
AdressKnud Rasmussens vej 9
OperatörIndustrimuseet Frederiks Værk
Webbplats
*Knud Rasmussens hus webbplats
Knud Rasmussens hus

Knud Rasmussens hus i Hundested var den danske polarforskaren Knud Rasmussens (1879–1933) arbetshus när han var i Danmark. Det är idag inrättat som personmuseum för forskaren, med minnen från hans vetenskapliga expeditioner på Grönland, där han också var född. Huset är en del av Industrimuseet Frederiks Værk. Det ligger vid Hesselöbukten vid Kattegatt, på skansområdet nordöst om Hundesteds hamn.

Till huset hör ett över 25 000 kvadratmeter stort naturområde. Här finns också Spodsbjergs fyr.

Mellan huset och fyren finns ett monument uppfört 1936 till minne av polarforskaren. Initiativtagare till monumentet var konstnären Sigurd Schou, som också formgivit det. Monumentet är byggt av stenar samlade från bosättningar längs den grönländska kusten. Konverteringen av Knud Rasmussens hus till ett museum 1939 skedde enligt ritningar av samma konstnär.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det var Knud Rasmussen själv, som tog initiativet till att bygga ett hus vid havet, vid Spodsbjerg fyr i bergen ovanför Hundested. Huset ritades av arkitekten Helge Bojsen-Møller (1874–1946)[1], som inspirerats av liknande byggnader på den engelska landsbygden, och som tidigare ritat ett stort antal byggnader på bland annat Grönland.[2] Det stod klart 1917. Här planerade Knud Rasmussen sina expeditioner, arbetade med sina manuskript och träffade vänner, författare och kollegor. Ett annex där forskaren hade sitt privata arbetsrum tillkom några år senare, och sammanbands så småningom med huvudbyggnaden genom att bygga en lång korridor mellan husen.

År 1939 överlämnade Knud Rasmussens änka, Dagmar Rasmussen, tomten och huset med samtliga inventarier till Torups socken. Huset öppnades för allmänheten en kort tid därefter, efter att ha anpassats för museiändamål efter ritningar av konstnären Sigurd Schou.

En tidig morgon i slutet av oktober 2011 drabbades sidobyggnaden, med forskarens arbetsrum i stort sett intakt sedan hans död 1933 av en brand, som tack vare en gynnsam vindriktning aldrig nådde huvudbyggnaden.[3] Skadorna på Knud Rasmussens hus visade sig ändå vara mera omfattande än vad man först bedömt,[4] men efter en omfattande renovering kunde museet återöppna 2012.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Knud Michelsen: En værkende tand – Striden om 2. Thule-ekspedition, Rosinante, 2018

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]