Knuff

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Knuff
GenreUngdomsprogram
ProgramledareMargaretha Wästerstam
MusikLåtar från Knuff
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
ProducentMargaretha Wästerstam
Sändning
Originalvisning1971-1975

Knuff var ett ungdomsprogram med underrubriken ”Säg till, säg ifrån” som TV2 producerade 1971-1975. Producenten och programledaren Margaretha Wästerstam med reportageteam reste runt i Sverige och intervjuade ungdomar om hur det är att vara tonåring utifrån teman som mobbning, thinner, könsroller och liknande.

Programmet uppmuntrade även synpunkter på större inhemska och globala frågor. Diskussionerna med de unga kunde hållas på gatan, fritidsgårdar eller i skolan. Knuff kan betraktats som ett tidstypiskt samhällsengagerat program från 1970-talet. Programmet omfattade en demokratisk och politisk pedagogik i sitt sätt att närma sig målgruppen.[1] Till teman som togs upp skrev och framförde amatörgrupper egna låtar.[2] Detta var en viktig del i redaktionens ambition att göra de unga delaktiga i programmet.[1] 1973 utgavs samlingsalbumet Låtar från Knuff.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Forsman, Michael. Från klubbrum till medielabyrint: Ungdomsprogram i radio och TV 1925-1993 (2000) s. 224-226. 
  2. ^ Dags för Alla hjärtans d(r)ag!”. Öppet arkiv - Bloggen. http://blogg.svt.se/oppet-arkiv/alla-hjartans-dag-dragningen/. Läst 11 april 2017.