Knut Ander

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Knut Ander född 13 januari 1873 i Rystad socken Östergötland, död 2 juni 1908 i Mörsil, var en svensk konstnär (grafiker och tecknare).

Han var son till rättaren Samuel Andersson och Albertina Larsdotter.

Ander medverkade vid dekoreringsmålningen av Uppsala domkyrka 1892–1893. Han reste 1894 till USA där han studerade teckning vid en aftonskola på dagtid arbetade han vid en tapetfirma som mönsterritare. Efter att han drabbades av tuberkulos tvingades han att återvända till Sverige 1899. Under mycket svåra umbäranden bodde han i Gammalkils socken i Östergötland. För att sysselsätta sig tog han upp tecknandet och kom brevledes i kontakt med Axel Tallberg som via korrespondens undervisade honom i konstformen etsning. Tellberg lyckades skaffa honom en mecenat som gjorde det möjligt för Ander att bevista Konstakademins etsningsskola och även studera måleri 1905. Hans lungsjukdom flammade upp så efter några få veckor vid akademin tvingades han avbryta sina studier. Han har främst gjort sig känd som en originell och karaktärsfull etsare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ander var bosatt hos sin styvmor Kerstin (Kristina) Andersson i Gammalkil åren 1899–1905. De kontakter som han utvecklade där och som kommer till uttryck i många av hans verk liksom i den rika brevväxlingen med sin styvmor, är utgångspunkten för Gammalkils hembygdsförenings intresse av att ge ut en bok om denne mästerlige tecknare, grafiker och målare.

En betydande konstnärsbegåvning, som under sin livstid inte blev särskilt framgångsrik, vare sig i sin boendemiljö eller inom det svenska konstetablissemanget.

Axel Tallberg, lärare i etsning på Konstakademien, skriver om sin elev:

Någon framstående tekniker på den rena etsningens område hann aldrig Ander blifva. Hans etsningar är antingen för lätt eller för djupt ”bitna”. Men teckningen i dem är alltid beundransvärd, lika frisk och lekande. Man kan tryggt säga att de bästa av Anders blad, också är de allra främsta inom hela vår moderna grafiska konst.

Ander finns representerad vid Norrköpings Konstmuseum[1], Östergötlands museum med en målning samt vid Nationalmuseum[2] med några skissböcker.

Verk[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Norrköpings konstmuseum. (2000 ;). Norrköpings konstmuseum : katalog. Norrköpings konstmuseum. ISBN 91-88244-22-9. OCLC 186037488. https://www.worldcat.org/oclc/186037488. Läst 26 mars 2020 
  2. ^ Nationalmuseum