Knut Nystedt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Knut Nystedt.

Knut Nystedt, född 3 september 1915 i Kristiania, död 8 december 2014[1] i Oslo, var en norsk tonsättare, mest känd för sin körmusik.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Nystedt studerade komposition i Norge för Bjarne Brustad och i USA för Aaron Copland. Han studerade orgelspel för Arild Sandvold och Ernest White, samt dirigering för Øivin Fjeldstad.

Nystedt var organist i Torshov kirke i Oslo 1946-1982 och undervisade i kördirigering vid Universitetet i Oslo 1964-1985. Nystedt grundade och ledde Det Norske Solistkor från 1950-1990. Han grundade också Schola Cantorum som han ledde 1964-1985. Kören gav ut en cd 1999 tillägnad hans verk.

Han var lärare till Carl Høgset, som senare etablerade Grex Vocalis och framförde Nystedts musik. Kören Ensemble 96 har gett ut Immortal Nystedt 2005 med verk av Knut Nystedt. Denna cd nominerades i två klasser i Grammy Award 2007 och är därmed den första norska cd som nominerats i två klasser och den första med verk av en norsk komponist som blir nominerad.

I samband med sin 90-årsdag 2005 gav han ut boken Dette er mitt livNorsk Musikkforlag. De flesta av hans kompositioner är utgivna på Norsk Musikkforlag. I Sverige är hans musik för barnkör, blandad kör, damkör och manskör ständigt på svenska körers konsertprogram.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]