Koh-i-noor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Glasreplika av Koh-i-Noor sedd med undersidan uppåt

Koh-i-noor är en diamant på hela 108,93 carat med sitt ursprung i Indien. När den kom från Indien vägde den 186 carat. Nu tillhör diamanten den engelska kungafamiljen, infälld i en krona. "Koh-i-noor" är persiska och betyder "berg av ljus". Någon gång under 1500-talet räknade en indisk juvelerare ut att diamantens värde motsvarade cirka hälften av världsproduktionens kostnader under en dag.

Det hävdas ibland att diamanten är 5 000 år gammal. Som mineral är den äldre, men som slipad ädelsten finns den inte belagd förrän 1526 när den indiske rajan av Malwa hade den i sin ägo. När Taj Mahal byggdes monterades Koh-i-Noor i en vägg i mausoleet. Då den persiske kungen Nader Shah invaderade Indien tog han såväl diamanten som påfågelstronen i krigsbyte. Han förde med sig sitt byte till Persien men diamanten hamnade senare i fursten av Punjabs ägo.

Britterna kom över ädelstenen när de erövrade Punjab 1849 och drottning Victoria fick den i gåva 1851. Den dåvarande vikten låg på 186 carat men stenen delades och slipades om för att få en högre lyster. Tillsammans med över 2 000 andra diamanter monterades den sedan i en tiara.

1936 monterades stenen in i kronan på beställning av Georg VI:s nykrönta drottning Elizabeth (drottning Elizabeth II:s mor, sedermera känd som drottningmodern). Kronan med stenen låg på drottningmoderns kista vid hennes begravning 2002.

Indien har under många år försökt få Storbritannien att lämna tillbaka diamanten, men utan framgång.