Kola

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Kola (olika betydelser). För tjinuski som kolasås, se Kolasås.
En gräddkola.
En man i Ghana arbetar med massan till ingefärakolor, bland annat för att få fram önskad färg. Paketering av de färdiga kolorna i plastpåsar.
En man i Ghana arbetar med massan till ingefärakolor, bland annat för att få fram önskad färg.
Paketering av de färdiga kolorna i plastpåsar.

Kola (på finlandssvenska även kallat tjinuski[1] eller kinuski[2] efter тянучки (tianutjki), pluralformen av тянучка, det ryska ordet för mjuk kola) är ett slags godis med seg konsistens.

Kola kan delas upp i tre huvudgrupper: gräddkola, smörkola och fruktkola.

Gräddkola görs på mjölk- eller gräddbas samt någon form av socker eller sockerblandning (ex. socker och sirap) och bindemedel (vetemjöl eller stärkelse). Till gräddkolan räknas även tjinuski. En populär smaksatt variant av gräddkola är chokladkola. Det engelska ordet för gräddkola är toffee.

Smörkola görs i huvudsak på smör och socker. Ibland översätts smörkola felaktigt som butterscotch på engelska, men butterscotch är att beteckna som karamell, eftersom den är mycket hård och saknar seghet.

Fruktkola görs i huvudsak av kokt sockermassa, olja och smakämnen, oftast fruktsmaker, som blandas och sträcks tills den får rätt konsistens. De engelska orden för fruktkola är taffy (amerikansk engelska) eller chews (brittisk engelska). Fruktkola är oftast betydligt mjukare än grädd- och smörkola. Lakritskola är tillverkningsmässigt en form av fruktkola.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fazer: Karl Fazer tog med sig receptet på tjinuski från St. Petersburg till Finland Arkiverad 2 december 2013 hämtat från the Wayback Machine. Länkad 2012-10-10
  2. ^ Fazer: Fazer Bageris höstnyheter 2012[död länk] "Den nya, läckra smakkombinationen i serien med Fazers bärpiroger är friska svarta vinbär och söt, mjuk kinuski." - Länkad 2012-10-10

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]