Kolv (maskindel)

Från Wikipedia
Version från den 18 november 2015 kl. 09.40 av Caesar (Diskussion | Bidrag) (byter ut fotografi mot animering)
Smidd aluminiumkolv för tävlingsbil.

En kolv är en maskindel som utför en fram- och återgående rörelse i en cylinder.

Kolvar förekommer oftast i pumpar, kompressorer och kolvmotorer, samt i hydrauliska cylindrar eller pneumatiska cylindrar. I det följande beskrivs kolvar för kolvmotorer där kraven är höga.

Kolvens funktion

Animering av en kolvs rörelse i en cylinder.

En kolv i en förbränningsmotor är kopplad via en kolvbult till en vevstake, som driver en vevaxel för att omvandla den linjära rörelsen hos kolven till en cirkulär rörelse. Genom att omvandla rörelsen kan den fortplanta sig genom en växellåda eller direkt ut till en primärtransmission för att driva till exempel ett hjul.

Kolvens konstruktion

En kolv består av tre delar:

  • Kolvtoppen som tar upp gastrycket i cylindern. Kolvtoppen ges ofta speciella kaviteter och upphöjningar som förbättrar gasutbytet vid insug/utblås och förbättrar gasblandningen.
  • Kolvens mantelyta. Den är något mindre än yttercylindern. Som gastätning användes en eller flera kolvringar som sitter i spår. I vissa fall användes nederst även en oljering för att täta mot uppströmmande olja. Mellan kolvringarna och yttercylindern finns en oljefilm som eliminerar metallfriktion.
  • Kolvbulten som lagrar vevstaken. Kolvbulten ska ta upp mycket stora krafter och är vanligen rörformad för att reducera vikten. Kolvbulten har vanligen glidlagring av vevstaken men nållager förekommer också i mindre motorer. Kolvbulten kan ibland vara lagrad någon millimeter åt ena sidan för att i viss mån eliminera de sidokrafter som vevstaken ger under expansionstakten. Kolvbulten säkras med ringar eller krympning.

Kolven tillverkas nästan alltid av smitt aluminium.

En äldre benämning för kolv är pistong (efter piston som betyder kolv på både engelska och franska), vilken fortfarande används ibland för ångmaskiner.

Se även