Svävande lykta

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kom loy)
Hoppa till: navigering, sök

En svävande lykta är en lykta som skickas upp i luften med hjälp av varmluftsprincipen.

Svävande lyktor utgör en brandfara, framför allt om de landar så tidigt att bränslet fortfarande brinner. Därför är deras användning förbjuden i delar av Europa, såsom Tyskland och Österrike.

Metalltråd i lyktor kan utgöra en fara för djur.[1]

Kustbevakningar har rapporterat flera fall av falska alarm efter att svävande lyktor har misstagits för att vara nödraketer.[1]

Svävande lyktor kan vara orsaken till observationer av oidentifierade flygande föremål. Många rapporterar dessa i tron att det är något helt annat. Det är ett mycket vanligt misstolkningsfenomen. [2]

Khom loy[redigera | redigera wikitext]

Khom loy

En Khom loy är en svävande lykta gjord av rispapper. Khom loy betyder svävande lykta på thailändska. Luften i lampan värms av en tänd vaxbit i botten på lyktan som lyfter som en varmluftballong och svävar i ungefär fem till sju minuter. I Thailand används khom loy främst för Loy Kratong-festivalen i norra Thailand.

Khom loy har funnits i närmare 1000 år och började användas i norra Thailand, i Chiang Mai.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Farmer wins compensation after Red Nose Day balloon kills cow - Telegraph”. The Daily Telegraph. 5 maj 2011. http://www.telegraph.co.uk/news/earth/agriculture/farming/8494881/Farmer-wins-compensation-after-Red-Nose-Day-balloon-kills-cow.html. Läst 27 februari 2016. 
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 5 september 2011. https://web.archive.org/web/20110905081736/http://www.ufo.se/information/misstolkningar/ufoballonger1.shtml. Läst 27 februari 2012. 

Länkar[redigera | redigera wikitext]