Kommissarie Lewis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kommissarie Lewis
Originaltitel Lewis
Genre Deckare
Musik Barrington Pheloung
Antal avsnitt 33
Antal säsonger 9
Land Storbritannien
Språk Engelska
Produktion
Inspelningsplats Oxford
Sändning
Originalkanal ITV
Originalvisning 2006
Kronologi
Föregångare Kommissarie Morse

Kommissarie Lewis (originaltitel: Lewis, USA: Inspector Lewis), är en brittisk deckarserie som producerades av ITV. Serien har sänds på SVT , men numera visas den på Kanal9. Huvudrollen, kriminalpolis Lewis, spelas av Kevin Whately. Dess chef Jean Innocent spelas av Rebecca Front och patolog vid Thames Valley Police, Dr Laura Hobson, spelas av Clare Holman. Handlingen är förlagd till Oxford.

Lewis är en uppföljare till den populära brittiska deckarserien Kommissarie Morse, där Lewis är assistent och kollega till Morse.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Pilotavsnitt av Kommissarie Lewis sändes i Storbritannien januari 2006. Den togs mycket väl emot av en kritisk Morse-publik. Första avsnittet, som kallas Lewis: Reputation, hade tittarsiffror på över 11 miljoner, vilket gjorde den till den mest sedda dramaserien 2006.[1] ITV spelade in tre avsnitt som sändes i Storbritannien i början av 2007. Dessa avsnitt hade höga tittarsiffror och det producerades ytterligare fyra avsnitt som sändes i början av 2008. Hösten 2008 spelades det in ytterligare fyra avsnitt som hade tv-premiär februari 2009. Femte säsongen sändes under april 2011 i Storbritannien, och visades i Sverige från och med den 14 maj 2011. Sjätte säsongen sändes under maj och juni 2012 i Storbritannien.

I rollerna[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”A class double act”. Television & Radio section (The Daily Telegraph): s. 3. 23–29. februar 2008.