Kommunistisk Parti

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Kommunistisk Parti i Danmark.
Kommunistisk Parti
Communist Party
FörkortningKP
LandDanmark Danmark
PartiordförandeJørgen Petersen
PartisekreterareJørgen Boysen
Grundat11-12 november 2006
HuvudkontorHillerødgade 30A
2200 København N
Antal medlemmarCirka 320
Politisk ideologiMarxism-Leninism
Partitidning(ar)Medlemsblad - Kommunistisk Parti
Webbplats
www.kommunister.dk

Kommunistisk Parti är ett danskt politiskt parti, som bildades av 150 medlemmar från Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister och Kommunistisk Samling i november 2006. Därefter upplöstes de dåvarande partierna.

Partiet ger ut dagstidningen Dagbladet Arbejderen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Partiet bildades genom en sammanslagning av Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister (DKP/ML) och föreningen Kommunistisk Samling (KS). De sistnämnda bestod av en grupp utbrytare från Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD), som valde att lägga ner partiet år 2005 i protest mot partiets plötsliga motvilja mot en sammanslagning med DKP/ML. Partiet grundades som en del av ett försök att samla de kommunistiska krafterna i Danmark, som har varit splittrade i småfraktioner sedan 1970-talet.

Politisk linje[redigera | redigera wikitext]

Partiet ansluter sig i sitt principprogram, som blev antaget på kongressen 2006, till den marxistisk-leninistiska revolutionära linjen. Partiet försöker samtidigt att vara öppet för inlägg från alla sidor, för att undgå upprepningar av tidigare fel.

Aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Under de första åren har partiet har varit mycket aktivt, och har bland annat stått för organisationen av "Rød Blok" till Aktion G13.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]