Komplext regionalt smärtsyndrom

Från Wikipedia
Version från den 26 mars 2017 kl. 13.49 av Örn1 (Diskussion | Bidrag) (→‎Behandling: Undviker grensida. +länk)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Komplext regionalt smärtsyndrom
Klassifikation och externa resurser
ICD-10M89.0, G56.4
ICD-9337.21, 337.22, 354.4, 355.71
DiseasesDB12635 16345
Medlineplus007184
eMedicinepmr/123 
MeSHsvensk engelsk

Komplext regionalt smärtsyndrom (Complex regional pain syndrome, CRPS) innebär bland annat en intensiv och ihållande, brännande smärta som utlöses vid beröring av den drabbade kroppsdelen, vanligen arm eller ben. Tillståndet kallades förr kausalgi och sympatisk reflexdystrofi.

Orsaker

Tillståndet kan utvecklas efter en skada eller operation, men också utan påtaglig skada. Orsak till symtomen är en neurogen inflammation och dysfunktion i det autonoma nervsystemet.

Symtom

Symtomen är i början ospecifika, vilket gör att diagnosen kan fördröjas. Sjukdomsförloppet kan vara mycket växlande; vanligt är svaghet i den drabbade kroppsdelen och i det kroniska stadiet kontrakturer och fibros. Vanligt är även tremor och I några fall myoklonier. Av sensoriska störningar är hyperalgesi vanligt. Det innebär en kraftigt ökad känslighet för smärta orsakad av mekaniska stimuli. Även allodyni förekommer, dvs smärta i samband med stimuli som normalt inte alls ger smärta (t.ex. när man stryker över huden med en bomullstuss). I många fall förekommer också vilosmärta.

Oftast har man i inledningsskedet rodnad, svullnad (ödem) och värme i huden som tecken på inflammation, och i en del fall ökad svett (hyperhidros)

Behandling

Förutom behandling av smärtan är det viktigt att förbättra extremitetens rörlighet och muskelstyrka. Sjukgymnast och arbetsterapeut bör ingå i behandlingslaget, i vissa fall även psykolog.

Vid läkemedelsbehandling mot smärtan ingår förutom vanliga smärtstillande medel även antidepressiva, antiepileptika och i en del fall också opiater och kortikosteroider. Ketamin och bisfosfonater har också prövats. Stimulering av ryggmärgens bakhorn har smärtlindrande effekt.

Behandlingen kan bli långvarig. Prognosen är bäst när sjukdomen upptäcks och behandlas tidigt.

Källor