Komposition

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Komposition (olika betydelser).

Komposition är konsten att skriva musik. Detta kan betyda flera saker, men avser i allmänhet att på något sätt planera och nedteckna vissa förutbestämda aspekter av ett musikaliskt flöde. Man kan skilja kompositionen från improvisationen, som inte är planerad i förväg. Komposition syftar ofta till att skapa skrivna instruktioner till musiker, vanligen med hjälp av mer eller mindre etablerade texter och olika symbolsystem, men kan också gå ut på att själv skapa det färdiga resultatet direkt i ett lagringsmedium (som till exempel en dator).

Det är vanligt att dela in personer som skriver musik i två grupper:

Kompositionsutbildning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns renodlade tonsättarutbildningar vid musikhögskolorna i Göteborg, Malmö, Piteå och Stockholm. Musiklärarutbildning med inriktning mot komposition finns vid Musikhögskolan Ingesund, i Piteå samt i Malmö. På Musikhögskolan i Örebro finns påbyggnadsutbildningar i komposition.

De ämnesansvariga lärarna vid tonsättarutbildningarna bär titeln professor i komposition. För närvarande (2010) innehas professurerna av Ming Tsao i Göteborg, Luca Francesconi i Malmö, Jan Sandström i Piteå och Karin Rehnqvist i Stockholm.