Komsomoletsön

Lägeskarta.
Områdeskarta.
Zhurawljowviken.

Komsomoletsön (ryska: остров Комсомолец Ostrov Komsomolets) är en ö [1] i Sibirien[2] i norra Ryssland.[3] Ön är den nordligaste punkten i världsdelen Asien och är en av världens yttersta platser. Den nordligaste punkten på Asiens fastland är Kap Tjeljuskin också i Ryssland.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Komsomoletsön ligger i den norra delen i ögruppen Severnaja Zemlja i Norra ishavet mellan[1] Karahavet i väst och Laptevhavet i öst.

Ön har en yta på cirka 9 006[3] km² och den högsta höjden är på cirka 780 m ö.h.[1] Ön är den tredje största (efter Oktoberrevolutionön och Bolsjevikön) i ögruppen.

Den nordligaste punkten är udden Kap Arktis[3] (Мыс Арктический, Mys Arkticheskiy) mellan Zhurawljowviken i väst och Krenkelviken i öst. Udden är den nordligaste landplatsen i världsdelen Asien då ryska Kap Fligely i Frans Josefs land vanligen klassas som Europa. Nordpolen ligger cirka 990 km norr om Kap Arktis.

Det råder arktiskt[2] klimat i området och mer än hälften[3] av ön är täckt av glaciärer. Största glaciären är The Academy of Sciences Ice Cap med en yta på cirka 5 575 km².[2]

Förvaltningsmässigt utgör området en del av krajen Krasnojarsk kraj.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ögruppen upptäcktes 1913 av ryske upptäcktsresande Boris Vilkitskij.[2]

Komsomoletsön undersöktes först under en expedition åren 1930–1932[1] och namngavs för att hedra ungdomsorganisationen Komsomol.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Komsomolets Island Arkiverad 5 december 2020 hämtat från the Wayback Machine. IntAari.ru (läst 8 augusti 2019)
  2. ^ [a b c d] Severnaya Zemlya Archipelago EarthObservatory.nasa.gov (läst 8 augusti 2019)
  3. ^ [a b c d] Komsomolets Island Alchetron.com (läst 8 augusti 2019)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]