Kondensatorpest

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Två av kondensatorerna på det här moderkortet har svällt upp respektive spruckit och börjat läcka elektrolyt.

Kondensatorpest (engelska capacitor plague eller bad capacitors) är ett pågående problem med ett stort antal elektrolytkondensatorer på marknaden som slutar fungera i förtid. Kondensatorer används i olika sorters elektronikutrustning, i synnerhet moderkort, grafikkort, ballaster för kompaktlysrör, LCD-skärmar och nätaggregat för persondatorer.

De första defekta elektrolytkondensatorerna upptäcktes 1999, men de flesta elektrolytkondensatorer som var felaktiga tillverkades från början till mitten av 2000-talet. Nyheten om felen (vanligtvis efter några års användning) tvingade de flesta tillverkare att reparera defekterna och eventuellt sluta använda elektrolytkondensatorer, men en del defekta elektrolytkondensatorer var fortfarande till salu eller användes vid tillverkning i början av 2007, och haverier rapporteras fortfarande under 2012 och är sannolikt den vanligaste orsaken till att hemelektronik slutar fungera efter några år.

Vanligtvis uppstår inga följdfel och apparaten fungerar när trasiga kondensatorer bytts. Komponenten kostar bara några kronor, men på grund av hög arbetskostnad skrotas vanligen den trasiga apparaten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]