Konselj (Sverige)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Utrikesnämnden.
Ministären i konselj med Gustaf V i Konseljsalen 1938.

En konselj (franska: conseil, 'råd') är i Sverige ett regeringssammanträde där statschefen är ordförande. Enligt regeringsformen som trädde i kraft 1975 ska statsministern hålla statschefen underrättad om rikets angelägenheter.[1] Därför hålls informationskonseljer när så erfordras, vanligtvis tre till fyra gånger per år. Formellt är statschefen sammankallande, men beslutet fattas i samråd med statsministern. Även tronföljaren närvarar vid informationskonseljer.

En regeringsskifteskonselj hålls alltid då riksdagen valt ny statsminister. Den hålls så fort statsministern anmält för riksdagen vilka statsråd som ska ingå i regeringen. Det är vid konseljen som det formella regeringsskiftet äger rum. Riksdagens talman ska alltid kallas till denna konselj och ersätter statschefen som ordförande om denne får förhinder.[2] Konselj hålls dessutom vid födslar inom kungahuset då statschefen tillkännager den nyföddes namn och titel.

En blindkonselj är en konselj som hålls om regenten inte kan närvara.

Konseljsalen

Huvudartikel: Konseljsalen

Konseljsalen i FestvåningenStockholms slott har använts för sitt ändamål sedan cirka 1870.

Salen användes som matsal under Gustaf III:s regeringstid och det var i denna sal som den publika spisningen ägde rum en gång i veckan. Delar av den ursprungliga inredningen från 1700-talet finns bevarad, till exempel de skulpterade dubbeldörrarna i ek, som ursprungligen var både bemålade och förgyllda. Salen fick sitt nuvarande utseende under Karl XV:s regeringstid.

Historik

Se även: justitiekonselj

Referenser

Noter

  1. ^ Regeringsformen, kap. 5 § 3 st. 1.
  2. ^ Regeringsformen, kap. 6 § 6 st. 1.

Webbkällor

Tryckta källor

Externa länkar